Kyrkans pensionskassa svarar snabbast på frågor om ”mina pensioner”

Kyrkans pensionskassa anslöt sig till pensionsportalen minpension.se i slutet av mars. Leveransen omfattar pension enligt KAP-KL och ger cirka 47 000 anställda och före detta anställda inom Svenska kyrkan möjligheten att ta del av informationen kring sin tjänstepension på minpension.se.

För att fira anslutningen tog vi (Anders Lundström, Cenneth Eriksson, Anders Haglund och Maria Eklund på minpension.se) med oss en ”minpensionstårta” och begav oss till Kyrkans pensionskassas kontor på Gamla Brogatan i Stockholm. Vi togs emot av Anders Granberg, vd och Anna Andersson, controller. Medan tårta och kaffe avnjöts passade jag på att ställa några frågor till Anders Granberg.

När beslutade ni er för att ansluta er till minpension.se?

–          Diskussioner om anslutning har förekommit under många år. Minpension har sedan starten varit den ledande informationsplatsen för statlig tjänstepension, ITP och SAF-LO och vi kände oro för att en anslutning skulle innebära att den kommunala pensionen skulle klämmas in i ett ITP-koncept. Men vid en workshop som vi hade tillsammans med minpension för cirka ett år sedan framkom att kommunal och statlig pension var prioriterade områden för minpension och vi förstod då att ambitionen var att skapa ett nytt koncept för det kommunala området genom vår anslutning.

Hur lång tid har implementeringen tagit?

–          Jag skulle säga cirka ett halvt år! Det har varit ett lärorikt projekt som jag tror kommer att leda till produktutveckling för oss. Vi har fått göra en ordentlig omvärldsanalys och har nu koll på hur andra kommunala produkter fungerar. Det känns också bra att vi har gjort en ordentlig genomgång av vårt register. Personligen tycker jag att projektets telefonmöten med så många olika parter inblandade har varit häftiga! Det har varit en logistikövning bara att förstå vad alla inblandade parter gör.

Hur kommer era försäkringstagare att informeras om anslutningen till minpension.se?

–          Vid anslutningen visade det sig att 20 procent av våra försäkringstagare redan var registrerade på portalen. Men vi kommer att göra marknadskampanjer i branschpressen, vi kommer att informera arbetsgivarna och arbeta upp anslutningen med hjälp av de kurser som vi håller om tjänstepensioner. Vi som är anställda på pensionskassan har redan konstaterat ett ökat tryck på att också kunna hantera frågor kring tjänstepensioner inom stat, ITP och SAF-LO. Det är en utmaning att köra en bättre bil, skrattar Anders Granberg.

Har det varit ett roligt projekt att delta i?

–          Ja absolut! ler Anders Haglund, minpension som under sina snart sex år i företaget har hunnit delta i många anslutningsprojekt.
–          Det har varit ett spännande projekt som har genomsyrats av en trevlig och lättsam stämning.

Kyrkans pensionskassa är först ut inom det kommunala området med att använda standarden MIS Life för överföring av filer till minpension. Både Anders Granberg och Anders Lundström hoppas att Kyrkans anslutning ska vara banbrytande och att flera kommunala områden nu ansluter sig till pensionsportalen.

–          Det har varit ett unikt projekt som har lett till gemensamma kunskapsutbyten. De för oss nya produkterna har krävt nödvändiga förändringar i regelverken, menar minpensions vd Anders Lundström.

–          Ja, det ligger en utmaning i att framtiden behålla portalens enkelhet samtidigt som vidareutveckling sker, avslutar Cenneth Eriksson på minpension.se.

Maria Eklund intervjuade

På bilden från vänster: Anders Haglund, Anna Andersson, Anders Granberg, Anders Lundström & Cenneth Eriksson

Det här inlägget postades i Intervjuer och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s