Ju mer jag lär mig om pensioner desto tryggare känner jag mig

Vi välkomnar bloggens första gästbloggare, Mattias Bengtsson Byström, ny pressekreterare på Pensionsmyndigheten. Här kåserar han över pensionssparande!

 

Den första april började jag som ny pressekreterare på Pensionsmyndigheten. Fram till dess var jag en ganska normal pensionssparare:

  • Jag öppnade mitt orange kuvert, noterade hur mina pensionspengar rullade in och hur mitt fondval utvecklades samt satte in i en pärm
  • Jag försökte urskilja årsbeskeden från tjänstepensionsbolagen från reklam om fondbyte
  • Jag pensionsparade månadsvis sedan ett antal år

Redan på anställningsintervjun tipsade Sten Eriksson om att det gick att göra en prognos på Pensionsmyndighetens hemsida via minpension. Jag loggade in och efter en vecka hade alla uppgifter trillat in.

Vips så såg min samlade prognos betydligt bättre och tydligare ut. Det är nästan så att jag funderar på att sluta spara privat. Redan när jag började pensionsspara i 25-årsåldern så sa en bekant som jobbade i bank att det var smartare att spara på ett vanligt konto i stället för att låsa in pengarna. Då skulle jag kunna disponera pengarna om jag bestämde mig för större förändringar i livet.

Stormen Gudrun raserade flera av mina äldre släktingars pensionssparande. Det var pengar de hade sparade i skogsfastigheter, som då blåste omkull. Timmerpriset föll drastiskt när volymen avverkad skog ökade våldsamt. Så fungerar det lyckligtvis inte med den Stockholmsvilla min fru och jag plöjer ner pengar i. Som fastighetspriserna ökat, framför allt i storstäderna, känns fastigheter som en trygg livsinvestering.

Mottot på min nya arbetsplats är att göra pensioner enklare. Och egentligen handlar det bara om att jobba – heltid och vitt – och se till att ha tjänstepension. Samt att se till den egna hälsan och satsa på livet oavsett om det betyder barn, båt eller bostadsrätt.

Premiepensionen är en mindre del av den totala pensionen, men intresset för rådgivnings- och förvaltningstjänster visar på den ångest och oro människor känner, när de i tv-soffan översköljs av diverse pensionsreklam. Om fler fick koll på sin totala pension så skulle de känna sig tryggare. Kanske strunta i höga årsavgifter och i stället välja en långsiktig fond eller ligga kvar i förvalet sjunde AP-fonden med risk baserad på ens generation. För att bara kolla över fondvalet varje år det orange kuvertet kommer.

Det här är en utmaning i kommunikation som jag har antagit. Redan två timmar efter att jag tackat ja till jobberbjudandet på kommunikationsstaben så satt jag med min fru framför minpension.se. Och middagsbjudningarna framöver lär bjuda på många tillfällen att prata pensionsprognoser när mina bekanta efterlyser råd och tips om sin pension!

Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare på Pensionsmyndigheten

Följ mig gärna på www.twitter.com/MattiasBengtsso

Det här inlägget postades i Gästbloggare kåserar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s