Kunskapen hos allmänheten behöver öka om vad som styr pensionsutvecklingen

I dagens GP menar Katrin Westling Palm och Sten Eriksson, Pensionsmyndigheten att börsens fall skapar onödig pensionsångest. I debattartikeln menare Pensionsmyndigheten att sanningen istället är att pensionsåldern och det som händer långsiktigt med den svenska ekonomin och med jobben är viktigare än det som händer på de finansiella marknaderna.

Vidare skriver man att det är en ytterst liten del av det allmänna pensionssystemet som faktiskt berörs av börsen. Enligt artikeln var pensionssystemets totala beräknade tillgångar den sista december 2010 7 470 miljarder kronor. AP-fonderna var värda 895 miljarder, alltså knappt 12 procent av inkomstpensionssystemets totala tillgångar.  Resten av systemet påverkas av hur många som arbetar och betalar in avgifter i systemet. I långt perspektiv kan alltså en långvarig finansiell kris med hög arbetslöshet och låg tillväxt göra att de allmänna pensionerna sänks.

De delar som dirket berörs av börsens uppgång och fall är främst tjänstepensionerna som oftast delvis är placerade i aktier samt den lilla delen premiepension som många också har placerade i aktier, menar Pensionsmyndigheten.

Ta del av hela debattartikeln via denna länk >>

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s