Pensionsskolan på DN.se

I artikelserien ”Pensionsskolan” på DN.se som publiceras just nu, byggs fakta kring pensioner upp från grunden och varvas med pensionsexperters råd och tips. Följande rubriker och innehåll har hittills publicerats i serien.

Artikelserien började den 31 oktober med artikeln ”Så fungerar din pension” där läsaren lätt och överskådligt informerades om vad de olika begreppen ”Allmän pension”, ”Tjänstepension” och ”Privat pension” i praktiken innebär.

Den 1 november följdes informationen upp med artikeln ” Vem
behöver bry sig om sin pension? – Ålder för ålder”
. Pensionsmyndighetens
Kristina Kamp gav konkreta råd om vad man bör tänka på kring den egna pensionen
i olika åldrar.

Därefter följde ”Så botar du pensionsångesten”. Pensionsexperterna Dan Wallberg, Collectum och Anna Allerstrand, PTK gav kloka råd om hur ångesten bäst botas genom att öppna pensionsbeskeden eller göra en prognos på minpension.se. Genom att skaffa pensionskontroll får man en känsla för hur pensionen utvecklas inför framtiden, menade de.

I torsdags var rubriken ”Bekvämt att vara soffliggare – men pensionen kan bli högre”. Läsaren informerades om att den som inte gör något val alls finns icke-valslösningar, såväl för premiepensionen som för tjänstepensionen. Arne Paulsson, Pensionsmyndigheten belyste här vikten av att förbli aktiv i sitt placerande om man en gång har valt att förvalta sin pension själv. Att bara göra ett val utan vidare uppföljning, kan få förödande konsekvenser för pensionssparandet. Rådet blev att se över sina fonder minst en gång i kvartalet och att hålla koll på fondernas avgifter.

I dag, måndag den 7 november belyste man hur ”Deltidsfällan slår mot pensionen”. Många yrkesarbetande, främst kvinnor, jobbar deltid under lång tid utan att förstå att inte bara dagens lön, utan också morgondagens pension, blir lidande. Carina Blomberg på AMF tipsade om tillvägagångssätt för ökad pensionsjämställdhet.

Hittills har Pensionsskolan tagit upp viktiga ämnen och belyst dem pedagogiskt och bra.  Jag väntar med spänning på kommande artiklar. Håller de samma kvalitet blir det fler twetts på Twitteradressen @minpension och inlägg på facebook.com/minpension.

Maria Eklund, minpension.se

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s