Stora kunskapsluckor och lågt intresse för pensioner

Den 7 december presenterades AMF:s ”Pensionsrapport 2011 – en samlad bild av viktiga framtidsfrågor som påverkar pensionsområdet”. Precis som rapportens rubrik avslöjar ger den en heltäckande bild av viktiga framtidsfrågor som påverkar pensionsområdet. Jag fastnade dock vid avsnitten som berör pensionsinformation, vilka jag kort belyser här. Om du vill ta del av rapporten i sin helhet finns den via länk längre ner på sidan!

AMF pekar i rapporten på att ansvaret för den egna pensionen har lagts över på individen själv och att denne förväntas hantera situationen genom ökat intresse och större engagemang i pensionsfrågorna. Trots att pensionsfrågor har fått mycket utrymme i media under det senaste året, konstaterar man att gemene mans kunskapsluckor fortfarande är stora och intresset för pensionsfrågor lågt. Detta öppnar självklart upp för rådgivares paketerade tjänster med därtill hörande avgifter. Dock upplevs ett önskemål hos kunderna av att kunna relatera den framtida pensionsutbetalningen till dagens lönenivå. Man kan därför förmoda att behovet av att själv enkelt kunna prognostisera den framtida pensionen kvarstår också i framtiden.

Spännande, men knappast förvånande, är också resultatet av den undersökning som AMF ha gjort bland sina egna sparare. Den visar att de flesta kunderna inte tycker att de kan tillräckligt mycket om pensionssystemet och om den egna pensionen samtidigt som man inte upplever någon brist på information i ämnet. Okunskapen verkar snarare bero på att spararna anser att ämnet är krångligt och trist. Eftersom behovet av att känna trygghet inför framtida pensionering är stort och viljan att förstå och lära ändå finns, ser jag resultatet av undersökningen främst som ännu en signal till oss i branschen på att göra informationen kring pensioner mer lättillgänglig och begriplig för våra kunder!

Ta del av AMF:s  pensionsrapport 2011 via denna länk >>

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s