Småföretagare i riskzonen för att bli fattigpensionärer

En färsk undersökning genomförd av SPP visar att ägare till småföretag med 1-5 anställda ligger i riskzonen för att bli framtidens nya fattigpensionärer.

Även fast fler småföretagare idag jämfört med tidigare gör avsättning till sin pension, är det fortfarande många i gruppen 1-5 anställda som skolkar. Hela 83 procent i samma grupp uppger att det inte vet var gränsen för maximal avdragsgill tjänstepension går och 61 procent tar dessutom inte ut marknadsmässig lön – ibland ingen lön alls. Det ger en negativ inverkan på den framtida pensionen eftersom avsättningen till den allmänna pensionen baseras på lönen. Att ta ut lön istället för att plocka ut utdelning kostar en del i sociala avgifter men vinsten är socialförsäkringar, efterlevandeskydd, sjukförsäkring och allmän pension.

SPP:s fem tips till småföretagare:

Ta ut lön
Som egenföretagare har du samma rätt till allmän pension som om du vore anställd, men det förutsätter att du tar ut lön. Full pott i det allmänna pensionssystemet får du om månadsinkomsten når upp till 36 700 kronor.

Be om hjälp för att komma igång
Hur mycket du behöver spara beror på ålder, tidigare anställningar, inkomst och hur mycket du tror dig behöva i pension. Om du är anställd sätter din arbetsgivare vanligtvis av 5 till 10 procent av din lön åt dig i tjänstepension, utöver den lön du ser i lönekuvertet, vilket du kan se som en riktning på hur mycket som bör sättas av.

För varje år du väntar med att börja pensionsspara stiger det belopp du måste sätta av rejält. För att ta reda på exakt vad som gäller för dig bör du boka tid med en pensionsrådgivare eller ta hjälp av din revisor.

Gör ett val utifrån din specifika situation
Det finns två huvudformer av avdragsgillt pensionssparande: pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande. Individuellt pensionssparande (IPS) är ett pensionssparkonto som du antingen kan använda som ett vanligt sparkonto eller så placerar du pengarna i fonder eller andra värdepapper. Gemensamt för dessa sparformer är att du låser in pengarna till pensionen, mot att du får rätt att göra skatteavdrag.

Kompensera för ojämna inkomster
Många företagare har ojämna inkomster. Det är inte ovanligt med väldigt låga inkomster i början och väldigt höga inkomster enstaka år. Se till att kompensera de dåliga åren. Gör extra insättningar de år inkomsterna är bra.

Se över hela ditt försäkringsskydd
Se över hela ditt försäkringsskydd, titta på paketlösningar för saker som sjuk- och avbrottsförsäkringar.

Läs mer >>

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Tips och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s