Tips om din pension

Kristina Kamp, Pensionsmyndigheten åker just nu land och rike kring för att göra begreppet pensioner lättare att förstå för gemene man. Vid ett av dessa tillfällen satt Caroline Söderlind, internkommunikatör på Svensk Försäkring i publiken. Hon tog tillfället i akt att sammanfatta Kristinas förklaringar, tips och råd. Resultatet ser du nedan.

 Pensionssystemet
Pensionen kommer från flera olika håll. Pensionsmyndigheten ansvarar för den statliga allmänna pensionen (som består av inkomstpension och premiepension), men har i uppdrag att informera om hela pensionssystemet, alltså även om tjänstepensionen som du får från din arbetsgivare.

För att få kunskap om pensionens olika delar, läs mer på www.pensionsmyndigheten.se eller www.minpension.se

 Vad ger rätt till pension?
I enkla ordalag kan man säga att allt du deklarerar för ger rätt till pension: lön, sjukpenning, föräldrapenning, arbetslöshetsersättning, sjuk- eller aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, barnår, studier, plikttjänstgöring.

Vad kan minska din pension?
Det finns ett antal saker som kan minska din pension, vissa kan du påverka, andra inte. Ha koll på det här:

 • Höga avgifter
 • Förvaltningstjänster
 • Deltidsarbete
 • Försäkringsskydd du inte behöver
 • Tidigt uttag
 • Arbete hos en arbetsgivare som inte avsätter medel för tjänstepension

 – Idag har till exempel deltidsarbete en negativ effekt på hur stor din pension blir, berättar Kristina. Så var det inte förr när pensionen baserade sig på de 15 bästa åren. Effekten syns bland annat hos Kronofogden. De ärenden som ökar mest hos dem är nyblivna kvinnliga pensionärer, som ofta har arbetat deltid under en stor del av arbetslivet.

Ta ut pension innan 65?
I Sverige är genomsnittsåldern för att ta ut pension är 64,9 år, förtidspension undanräknad. Du kan tidigast ta ut din pension från 61 år, och du har rätt att arbeta fram till 67 år. Om du och din arbetsgivare är överens kan du fortsätta arbeta ännu längre.

 – Det är värt att tänka på att pensionen kan bli väldigt låg om du tar ut den tidigare, menar Kristina Kamp. Skillnaden mellan summan du får vid 61 års ålder jämfört med 65 års ålder kan vara rätt så stor.

Kolla upp tjänstepensionen vid nytt jobb
Det blir allt vanligare att företag väljer att avstå avsättningar till tjänstepension för sina anställda. Istället ger man de anställda andra förmåner.

– Det är inte alla som känner till hur mycket pengar som faktiskt avsätts till tjänstepensionen. Särskilt ungdomar är en utsatt grupp, som kanske inte känner till vad tjänstepension är och därför aldrig tänker på att fråga om den innan de skriver på ett anställningsavtal, säger Kristina Kamp. Blir man utan den potten pengar som borde ha avsatts till tjänstepension (minst 4,5 procent av lönen), så måste man ju kompenseras tillräckligt i avtalet på annat sätt. Har du ingen tjänstepension bör du också fundera över privat pensionssparande för att täcka upp din pension.

Hur länge ska man jobba?
Ju senare du tar ut din pension, desto högre pension får du. Det beror på att du tjänar in mer pengar till din pension samtidigt som du sparar det redan intjänade kapitalet ett tag till.

 Nåväl, måste vi jobba fram till 75 år som Fredrik Reinfeldt har föreslagit?

– Nja, vi kommer kanske inte behöva jobba fram till 75 år, om vi inte vill såklart! tror  Kristina Kamp. Men vi kommer att behöva jobba längre i framtiden – om vi vill kunna få ut samma pension som tidigare generationer har fått. Medellivslängden blir längre och längre i Sverige, vilket innebär att vi ska klara oss på samma mängd pengar under fler pensionsår. Alternativet blir då att jobba längre, för att tjäna in till mer pension.

Du kan göra det mesta själv
Kanske har du blivit uppringd av telefonförsäljare som vill sälja pensionsrådgivning, placering av din premiepension eller dylikt. Kristina höjer ett varningens finger.

– Tänk på att alla de saker som försäljare erbjuder dig, det kan du göra själv, och för det mesta väldigt enkelt. Till exempel placering av din premiepension, det kan du lätt göra via vår webbplats. Försäljarna tar ut en årsavgift för sina tjänster, plus att själva fondavgifterna kan vara högre än vad vi inom pensionsmyndigheten förhandlat fram. Det kan bli väldigt mycket pengar som bara försvinner till avgifter i onödan.

Orange kuvertet – info om din allmänna pension
Det orange kuvertet börjar skickas ut den 13 februari inom Uppsala län, och från den 20 februari inom Stockholms län. Informationen i det orange kuvertet rör din allmänna pension, alltså inkomstpensionen och premiepensionen. På Pensionsmyndighetens webbplats hittar du en guide till orange kuvertet: http://www.pensionsmyndigheten.se/GuideTillOrangeKuvertet.html

Prognoser för din pension
En nyhet i årets orange kuvert är att du får en prognos för hur länge du behöver jobba för att få ut en viss mängd pengar. Det här gäller dock endast den allmänna pensionen. http://www.pensionsmyndigheten.se/OrangeKuvertetSidan5.html

 För att se en prognos som inkluderar hela din pension, alltså inklusive tjänstepension och eventuell privat pension, ska du logga in på www.pensionsmyndigheten.se eller www.minpension.se. Det gör du enkelt med en e-legitimation, BankID eller personlig kod som kan beställas via Pensionsmyndighetens hemsida. På webben kan du testa att ta ut pension vid olika åldrar, och ser då hur mycket du beräknas få ut.

 Att tänka på
Kristina rundar av med några viktiga saker att tänka på när det gäller din pension:

 • Håll isär allmän pension och tjänstepension
 • Öppna och läs orange kuvertet
 • Logga in på ”Dina pensionssidor”
 • Premiepensionen och tjänstepensionen är de delar du själv kan påverka
 • Det som påverkar din pension mest är hur länge du jobbar

Våga fråga!
Är du osäker på hur din pension kommer att ser ut, eller vilka val du ska göra, tveka inte att fråga.

– Om du har frågor är det bäst att kontakta Pensionsmyndigheten eller minpension, hälsar Kristina. Alla har olika bakgrund och förutsättningar för sin pension, och det kan vara bra att stämma av eventuella frågor innan man göra några val som kan påverka pensionen.

 Text: Caroline Söderlind, internkommunikatör på Svensk Försäkring

Det här inlägget postades i Intervjuer, Omvärldsbevakning, Tips och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s