Deltidsarbete påverkar din pension

På internationella kvinnodagen igår uppmärksammade Dagens Industri om den kvinnofälla som deltidsarbete utgör. Det är en sanning att deltidsarbete inte bara påverkar lönen idag utan också slår hårt mot den framtida pensionen, såväl den allmänna som tjänstepensionen.

Dagens Industri har i artikeln tagit del av AMF:s undersökning kring deltidsarbetets konsekvenser för pensionen. Enligt artikeln minskas en offentliganställd kvinnas pension med cirka 7 000 kronor/månad under hela pensionstiden om hon arbetar halvtid under tio år av sitt arbetsliv.

Men det finns åtgärder att vidta för dig som vill gå ner i arbetstid, kanske under åren när barnen är små! Första steget är att undersöka vilka konsekvenserna blir för dig vid deltidsarbete.

Som inloggad på minpension.se kan du simulera vilka effekter deltidsarbete kommer att få på din framtida pension. Under steg 4 ”Pensionsprognos” på Mina Sidor finns länken ”Lägg till tillfällig förändrad inkomst i prognosen”. Välj alternativet ”Arbeta deltid” och fyll i formuläret. I nästa steg får du svar på hur ditt deltidsarbete kommer att påverka din pension.

Som steg 2 bör du fundera på hur de långsiktiga effekterna på din pension kan minimeras. Till exempel genom att avsätta mer pengar i en privat pensionsförsäkring. Är du gift bör du också tänka på att skriva ett äktenskapsförord så att pensionsförsäkringen inte delas lika mellan makarna vid en skilsmässa. Gifta par kan också föra över pensionsrätter från den med högre inkomst till den med lägre.

Tänk på att också vård av sjuka barn ger lägre inkomst och därmed sämre pension!

Läs hela artikeln via denna länk >>

 

 

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s