På rätt väg

På Min Pension upplever vi att intresset för pensioner har ökat hos gemene man under våren. Det syns inte minst i besökstatistiken på minpension.se. Nu visar också undersökningar från både Collectum och Pensionsmyndigheten att antalet personer som säger sig ha öppnat och tittat på sina pensionsbesked i år har ökat jämfört med föregående år. Sex av tio tjänstemän säger sig ha läst Collectums pensionsbesked, det motsvarar en ökning med 14 procent sedan förra året, skriver Collectum i ett pressmeddelande. Samtidigt visar den årliga undersökning som Pensionsmyndigheten gör efter utskicken av orange kuvertet att 90 procent av mottagarna öppnat kuvertet. Dessutom ansåg hela 67 procent i år att innehållet är mycket eller ganska lätt att förstå, vilket är den högsta andelen sedan mätningarna startade 2007.

Är trägen på väg att vinna? Är tiden äntligen mogen för individer att ta pensionsinformationen till sig? Jag tror det! Och jag tycker att det är klokt av Pensionsmyndigheten att verka för att låta pensionsspararen själv avgöra om man önskar det orange kuvertet i pappersform eller elektroniskt. I ett förslag om lagändring som har skickats till socialdepartementet har Pensionsmyndigheten begärt att regeln ska tas bort om att pensionsbeskeden ska skickas ut skriftligt. Pensionsmyndighetens förhoppning är att lagändringen träder i kraft redan den 1 januari 2013. Det skulle spara många träd och dessutom 29,2 miljoner kronor årligen. Ni som kommer avsäga er information i pappersformat och råkar missa att ladda ner pensionsbeskedet elektroniskt behöver inte heller gripas av panik. Ni är varmt välkomna att logga in på minpension.se. Där finns den mesta informationen kring den enskilde individens pensioner idag att tillgå. Eftersom minpension.se är ett samarbete mellan staten och de privata pensionsbolagen är informationen dessutom gratis och helt oberoende.

Maria Eklund

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s