En spännande förmiddag i pensionsinformationens tecken

Först och främst vill vi framföra några tack! Tack Alecta för lån av bra lokal, tack Mikael Nyman för ett bra moderatorsjobb, tack alla föreläsare för bra dragningar! Och sist – men inte minst – tack till alla er som kom och delade den spännande förmiddagen med oss!

Här nedan kommer en sammanfattning av dagen samt därefter utlovade länkar till presentationer och bilder.

Vi var cirka 100 personer som samlades i går förmiddag, den 15 november, för att ta del av föredragen om ”Framtidens pensionsinformation”. De flesta av oss är redan inbitna pensionsnördar, eller som signaturen ”GeekPension” beskrev det på twitter ”Idel ädel pensionsadel på #pensionsinfo”.

Frågan inför dagen var hur dagens pensionssystem klarar av att möta framtida krav på individuella beslutsunderlag samtidigt som pensionsinformationen förenklas.  Efter inledande tal av vår styrelseledamot Pehr Östberg, Alecta och vår vd Anders Lundström presenterade Marcela Cohen Birman rapporten ”Enkel, detaljerad och samlad pensionsinformation – Är det möjligt?”. Marcela konstaterade att pensionsspararna idag vill få individanpassad och oberoende pensionsinformation men att de inte vet hur de ska få tag i den. Många känner inte till att hjälpen finns på Minpension.se, Konsumenternas Försäkringsbyrå och Pensionsmyndigheten.  Hur kan vi hjälpa individen att hitta den information som redan finns? På twitter gjorde ”HenrikAvanza” inlägget ” ISF rapport visar att spararna vill ha samlad pensionsinfo från oberoende aktör = MIP. De har mer koll än vad branschen tror!”

 Jimmy Hollén tog därefter vid och presenterade Riksrevisonens rykande färska rapport ”Vem tar ansvar? Statens tillsyn av information på tjänstepensionsmarknaden”. Rapporten pekar på att informationen av tjänstepensionen inte är anpassad till konsumenternas behov och att det är Finansinspektionens och Konsumentverkets uppgift att se till att informationen är tillförlitlig och lätt att förstå. I rapporten kritiseras de båda instanserna för att inte ha gjort något för att förbättra situationen.  Jimmys uppmaning till de FI och KOV var ”Gör något!”.

Finansmarknadskommitténs rapport ”Bättre reglering av konsumentinformation på området för finansiella tjänster” publicerades i somras. Rapportens författare Anders Anderson, SIFR och Fredric Korling, SU var på plats och presenterade sina slutsatser. En av de viktigaste är att det redan idag finns mycket information om pensioner men på för hög nivå för pensionsspararen. Många saknar en grundläggande kännedom om privatekonomi och klarar därför inte att ta till sig den information som förmedlas. Vidare menar Anders och Fredric att det skulle underlätta för pensionsspararen om branschen samlade all den information som redan finns utspridd hos Pensionsmyndigheten, Konsumenternas och Minpension.se på ett gemensamt ställe.  

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson inledde sitt anförande med att konstatera att det grundläggande pensionssystemet är en fundamental del av den svenska välfärden. När det allmänna pensionssystemet infördes 1913 var pensionsåldern 67 år och medellivslängden 57 år. Idag lever vi längre och prognosen spår att trenden fortsätter. Vi kan därför inte påbörja yrkeskarriären vid 27 års ålder, skaffa barn och arbeta deltid under ett flertal år för att sedan gå i pension vid 65 års ålder och tro att vi ska kunna leva gott som pensionärer tills vi dör 95 år gamla. Ekvationen går helt enkelt inte ihop!

Seminariet avslutades med en paneldebatt där alla föredragshållarna samt Anders Lundström grillades av dagens moderator Mikael Nyman, chefredaktör på Pensionsnyheterna. På twitter kunde man följa paneldebatten genom följande inlägg:

@gilladinekonomi: ”Panelen #pensionsinfo En bilaga med deklarationsblanketten med all samlad pension är möjligen en idé.

@JimmyJohnsson: RT ”@minpension: Människor har bättre koll på tillvalen på tjänstebilen än på sin tjänstepension säger Ulf Kristersson.

@HenrikAvanza: #pensionsinfo Debatt: hur kan informationen OCH medvetandet om pension förbättras? Gemensamt svar = inte bra. Vad gör tex arbetsgivaren?

@MattiasBengtsso: ”Fortsatt däng på Finansinspektionen o Konsumentverket från forskare och Riksrevisionen för dålig koll kring regler och #pensionsinfo.

@gilladinekonomi: ”Alla behöver ändra sin syn på den yrkesverksamma tiden för att klara av att leva på pensionen, Ulf Kristersson Soc. Förs. minis”

Här hittar du presentationerna samt rapporter

Enekel, detaljterad och samlad pensionsinformation – är det möjligt? ISF

 Vem tar ansvar? Statens tillsyn av information på tjänstepensionsmarknaden. Riksrevisionen

Riksrevisionens rapport >>

Bättre reglering av konsumentinformation på området för finansiella tjänster. FIR

Bilder hittar du på Flickr via denna länk >>

Det här inlägget postades i På gång på minpension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s