Nu har de som arbetar på SVT fått koll på sin pension

Photo 2013-01-23 10 02 06I två dagar har Minpension.se tillsammans med Pensionsmyndigheten och Alecta (som är SVT:s tjänstepensionsgivare) funnits på plats hos SVT för att svara på de anställdas frågor om pensioner. Initiativet var uppskattat och många passade på att få hjälp att logga in på Minpension.se för att få en bild av hela sin pension. Detaljfrågorna kring den allmänna pensionen och tjänstepensionen var också många.

Många som arbetar på SVT är egna företagare– de bör tänka på det här!
Många av de som arbetar på SVT är frilansare och därmed egna företagare. Att vara egen företagare innebär i praktiken att du är din egen arbetsgivare och avsättningar till pensionen måste du ombesörja själv. När det gäller den allmänna pensionen är det enkelt – varje intjänad och beskattad krona är pensionsgrundande. Men som egen företagare måste du fundera över hur du ska kompensera för en tjänstepensionslösning. En fingervisning kan vara att de arbetsgivare som erbjuder tjänstepension som löneförmån avsätter cirka 4,5 procent av de anställdas löner till dessa.

Dessa pensionsråd gäller för egna företagare och gamla vikariatanställningar

1. Med egen firma så har du ingen arbetsgivare som betalar in tjänstepension åt dig. Gamla vikariat har inte heller alltid gett tjänstepension. Det kan betyda att du bara får den pension som finns i det orange kuvertet.

2. Gör en prognos! Här kan du se om du har tjänstepension som betalats in av gamla arbetsgivare och vad den är värd.

3. Det är den inkomst du deklarerar för som blir din framtida allmänna pension. Om du deklarerar låg inkomst i många år så riskerar du att få väldigt låg pension.

4. Tänk också på att arbetsgivare med kollektivavtal också gör inbetalningar till en sjukförsäkring som kompletterar Försäkringskassans ersättning vid sjukskrivning och sjukersättning. Dessutom görs inbetalningar till flera andra försäkringar såsom till exempel tjänstegrupplivförsäkring. Även här bör du som egen företagare agera själv för att ordna ett motsvarande försäkringsskydd.   

 

Det här inlägget postades i På gång på minpension, Tips och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s