Betydande konsumentnytta med en elektronisk fullmaktsnod

Förstudie fullmakt slutrapport 130130

En rapport från Minpension.se visar på betydande fördelar med en elektronisk fullmaktsnod – både för konsumenten och pensionsbranschen. På uppdrag av regeringens E-delegation (via Pensionsmyndigheten) har Minpension.se genomfört en fördjupad förstuide för att utreda förutsättningarna och möjligheterna för att utveckla en elektronisk fullmaktsnod inom försäkringsområdet. 

I förstudien har en lösning tagits fram för att hantera fullmakter elektroniskt. Den framtagna lösningen, som förankrats med marknadens aktörer, innebär ett antal fördelar jämfört med idag.

•              Ökad konsumentnytta – En fullmaktsnod ger konsumenter möjlighet att få en översikt över sina fullmakter och hantera dem på ett enklare och säkrare sätt. Utöver att individens kontrollmöjlighet stärks, innebär lösningen även en klar förbättring beträffande den personliga integriteten jämfört med dagens hantering av pappersfullmakter. 

•              Effektivisering av fullmaktshanteringen – En fullmaktsnod frigör resurser och effektiviserar hanteringen för branschens aktörer, något som gagnar såväl aktörerna själva som deras kunder/ individer.

•              Förbättrad säkerhet i hanteringen – Den föreslagna digitala lösningen gör det möjligt för branschen att uppnå högre säkerhet i hantering av fullmakter.

•              Förutsättningar för snabb etablering – Pensionsmyndigheten har för avsikt att erbjuda en finansieringslösning för att snabbt kunna etablera en fullmaktsnod. Detta minskar också tröskeln för att ansluta sig till en fullmaktsnod i och med att den initiala kostnaden för noden kan spridas på flera aktörer över tiden.

Projektet har haft löpande avstämningar med en referensgrupp bestående av aktörer från försäkringsbolag, försäkringsförmedlare, valcentraler, myndigheter, branschorganisationer samt konsumentorganisationer. Syftet har varit att skapa engagemang och delaktighet samt att förankra resultat och lösning.

På Min Pensions styrelsesammanträde i torsdags beslutades rapporten.

–          Styrelsen ställer sig mycket positiv till rapporten, säger Anders Lundström, vd Minpension.se. Nu överlämnar Minpension.se rapporten till Pensionsmyndigheten.  Nästa steg blir att bjuda in de viktigaste parterna, Svensk Försäkring, Svenska försäkringsförmedlares förening –  Sfm, valcentralerna och Pensionsmyndigheten för att hitta en lösning kring nodens ägande, styrning, finansiering etc. Projektet förordar att fullmaktsnoden etableras som ett fristående aktiebolag.

–      Om de fortsatta diskussionerna faller väl ut kan en fullmaktsnod vara i drift vid årsskiftet, säger Anders Lundström.

 För kommentarer och mer information, kontakta

Anders Lundström, 08-522 785 44 eller 070-509 98 44
Johan Hellman, 08-522 785 47

Det här inlägget postades i På gång på minpension och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s