Minskad PPM-avgift – debatten fortsätter

Debatten om huruvida avsättningen till premiepensionen ska minskas till förmån för inkomstpensionen fortsätter. I måndagens DI gjorde PPM:s tidigare GD, Johan Hellman ett inlägg i debatten. Hellman menade att  effekten av en sådan åtgärd skulle bli en omfattande förmögenhetsomfördelning från morgondagens pensionärer till dagens vilket skulle skapa onödiga spänningar mellan generationerna.

– För en 25-åring med normal ­inkomst kan det innebära närmare en tusenlapp mindre i pension varje månad jämfört med om premiepensionen finns kvar. Detta beror på att 25-åringen i det här fallet går miste om en årlig värdeutveckling som förväntas vara 2 procent högre än i ­inkomstpensionen, skrev Johan Hellman i debattartikeln.

I dagens placera.nu ger också finansmarkandsminister Peter Norman tummen ned åt omfördelningsförslaget.

– Jag tror att vi ska vara försiktiga med att rubba på de beslut som tagits för pensionssystemet och premiepensionen. Börjar vi ändra på en så fundamental del som inbetalningarna till premiepensionen, då öppnar man upp för möjligheter att börja peta på annat inom pensionssystemet också” säger Peter Norman till placera.nu.

Debatt DI: Är PPM succé eller fiasko?

placera.nu: Norman ”Nej till minskad PPM-avgift”

 

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s