Fler kvinnor borde se hela sin pension

MP900442545Idag, den 8 mars, är det internationella kvinnodagen. Det firar vi genom att uppmana alla kvinnor att göra en prognos. På Minpension.se ser du hela sin pension.

I veckan har vi tagit del av Pensionsmyndighetens beräkningar som visar att kvinnor i allmänhet har lägre pension än männen. Samtidigt visar vår färska statistik att det fortfarande är färre kvinnor som är registrerade på Minpension.se. Besöksstatistiken pekar på att två faktorer hänger ihop med intresset för pensionskoll. Dels åldern, dels den förväntade pensionens storlek. Det vill säga: äldre person med hög inkomst = högt intresse.

Att skaffa pensionskoll är minst lika viktigt för låginkomsttagare. Den som förstår vilka faktorer som påverkar pensionen har bättre möjlighet att göra val som påverkar det slutliga resultatet.

Därför uppmanar vi dig som ännu inte har sett över din pension att göra det idag! Det finns enkla sätt att höja pensionen. Både för dig som är ung och för dig som närmar dig pensioneringen.

  • Arbeta hos en arbetsgivare som har tjänstepensionslösning.
  • Om du har möjlighet – arbeta heltid.
  • Ju fler år du arbetar, ju högre blir pensionen.
  • Ta vara på möjligheten att föra över pensionsrätten för premiepensionen till din maka, make eller registrerade partner om denne tjänar mindre än du.
  • Se över dina fond- och förvaltningsavgifter. Är de onödigt höga?

Lev livet utan pensionsångest

  • Varje skattad krona är pensionsgrundande. Det gäller också t.ex. föräldraersättning, studiemedlets bidragsdel, värnplikt och sjukersättning.
  • När ni får barn kompenseras den i hushållet som har lägst inkomst med extra pensionsrätt i fyra år.
  • Idag finns bra placeringslösningar för dig som inte vill vara aktiv själv. Både den allmänna pensionen (AP7 Såfa) och i de kolletivavtalade tjänstepensionslösningarna.

Nyttan med att göra en prognos på Minpension.se är att du snabbt får en överblick av din framtida ekonomi. Du kan göra hur många prognoser du vill. Testa vad som händer om du tar ut pensionen något år senare än enligt avtalen. Om du arbetar deltid idag kan du se hur pensionen skulle påverkas om du anger en heltidslön istället. Testa om och om igen!

Lycka till!

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Tips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s