Risk för fattigdom vid långvarigt deltidsarbete

förälderDen som arbetar deltid under lång tid riskerar att bli fattigpensionär på ålderns höst. I förra veckan (v 17) publicerade Expressen flera artiklar om kvinnors ekonomiska situation som pensionärer. Vi surfar på vågen och lyfter frågan, vi också.

Att under många år arbeta deltid – och dessutom kanske inom ett lågavlönat yrke – kommer alltid vara en ekonomisk fälla. Inte enbart får du mindre pengar att röra dig med här och nu, också avsättningen till din pension riskerar att bli lägre. När vi möter våra användare träffar vi dem som har arbetat deltid för att sköta om barn och hem. För det mesta är de kvinnor. Konsekvenserna för pensionen upptäcker de med förtvivlan först när pensioneringsåldern närmar sig.

Att män och kvinnor arbetar deltid när barnen är små kan vara ett sätt att få livspusslet att gå ihop. Men var medveten om hur det påverkar pensionen och kompensera för det pensionsbortfall som uppstår. Här kommer några tips:

1) Börja med att se över din hittills intjänade pension på Minpension.se.

2) När du är inloggad på ”Mina sidor” kan du se hur deltidsarbete påverkar din pension. Klicka på länken ”tillfälligt förändrad inkomst” och fyll i dina uppgifter.

3) Ta vara på möjligheten att föra över pensionsrätten för premiepensionen till din maka, make eller registrerade partner om denne tjänar mindre än du. Ansökan sker hos Pensionsmyndigheten.

4) Enlig lag får du idag arbeta fram till 67 års ålder. Fundera på om du kan kompensera dagens deltidsarbete genom att arbeta några år extra i slutet av arbetslivet. Gör en prognos och se efter hur ekonomin skulle bli.

5) Om du är anställd är det viktigt att kontrollera om din arbetsgivare sätter av pengar till tjänstepension åt dig (ungefär 90 procent av alla anställda har tjänstepension från arbetsgivaren). Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4-10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

Här är länkar till Expressens artiklar:

http://www.expressen.se/halsa/sa-enkelt-kan-du-maxa-din-egen-pension/

http://www.expressen.se/nyheter/gunilla-65-har-inte-rad-att-ga-i-pension/

http://www.expressen.se/nyheter/i-slutet-av-manaden-lever-jag-pa-grot/

http://www.expressen.se/nyheter/lena-69-varst-ar-att-inte-ha-rad-med-bio/

http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/aven-du-kan-bli-fattigpensionar/

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s