Idag fyller det svenska pensionssystemet 100 år

Den allmänna pensionen fyller 100 årHipp, hipp, hurra! Idag fyller det svenska allmänna pensionssystemet 100 år. Det uppmärksammas i flera olika morgontidningar.

Sydsvenskan gratulerar och informerar om att den allmänna pensionen i Sverige var den första socialförsäkring i världen som i stort sett omfattade hela befolkningen. Dock var beloppet i försäkringen så knappt att det inte gick att leva på. Enligt Sydsvenskan skapades den allmänna pensionen för att få bort köerna till fattigstugorna. Men det var inte många som nådde den 67-åriga pensionsåldern. För 100 år sedan var medellivslängden för en arbetare enbart 45-48 år. http://www.sydsvenskan.se/sverige/javisst-har-den-levat-uti-hundrade-ar/

I Sörmlands Nyheter uppmärksammar den folkpartistiske riksdagsledamoten Stefan Käll 100-åringen med en krönika om pensionssystemets födelse. http://www.sn.se/asikter/inlaggutifran/1.1785144

Helsingborgs Dagblad (HD) konstaterar att 100-åringen är skröplig. Trots att en rad omarbetningar har gjorts under årens lopp (bland annat infördes folkpensionen under 1940-talet och ATP 1960) menar HD att man bör överväga om det inte är dags för ännu en översyn av det allmänna pensionssystemet, bland annat för att täcka upp för alla dem som saknar tjänstepension.
http://hd.se/ledare/2013/05/21/nagot-skroplig-100-aring/

Ruth Mannelqvist, nybliven professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet hyllar 100-åringen på UU:s hemsida genom att konstatera att införande av en allmän pensionsförsäkring numera ses som ett av de första och viktigaste besluten för den fortsatta utvecklingen av dagens välfärdssamhälle. Enligt Ruth Mannelqvist ansågs det, redan för 100 år sedan, diskriminerande att männens ersättning i försäkringen var högre än kvinnornas. Även fast motiveringen var att kvinnor levde längre än män.
http://www.umu.se/ViewPage.actionsiteNodeId=4432&languageId=3&contentId=215582

 Dan Lucas gratulerar 100-åringen i Dagens Nyheters papperstidning. Han menar att det kommer ställas allt högre krav på ett hållbart pensionssystem eftersom varannan nyfödd svensk förmodas få uppleva sin 100 årsdag. Samtidigt passar Dan Lucas på att höja ett varningens finger till alla dem som funderar på att ta ut sin pension i förtid. Om alla skulle göra det kommer morgondagens pensionärer bli samhällets fattiglappar, menar Dan Lucas.

 Även vi på Minpension.se vill så klart gratulera det allmänna pensionssystemet på den stora dagen. Inte nog med att varannan nyfödd svensk kommer att få uppleva sin 100-årsdag, under ett föredrag i förra veckan fick vi höra att världens första 200-åring förmodligen redan är född. Hur det svenska pensionssystemet ska utvecklas för att klara  den ekvationen överlåter vi till andra att lösa. För oss fortsätter utvecklingen av portalen, nu närmast med omarbetning av ”Mina sidor”. Allt för att Minpension.se också i framtiden ska presentera säker pensionsinformation till dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s