Vi skjuter myggor och sväljer elefanter

MH900446568När det gäller diskussionen om vad som verkligen påverkar pensionen känns det många gånger som vi skjuter myggor och sväljer elefanter. Ledarskribenten Eva-Lena Ahlqvist gör ett inlägg i debatten i Dagens Industri den 17 juni.

Eva-Lena Ahlqvist noterar den stora uppmärksamhet avtalsrörelsen väcker i förhållande till vad avtalen till slut ger i pengar och jämför med hur tyst vi talar om de avsättningar som görs till tjänstepensionen. Den i särklass dyraste löneförmånen borde vara det absolut starkaste argumentet för kollektivavtalets vara eller icke vara. Istället visar TNS Sifos undersökning för AMF att hela 17 procent av kommun- och landstingsanställda inte ens vet om att de har tjänstepension. Varför har ingen berättat det för dem? undrar Eva-Lena Ahlqvist.

På intet sätt saknas det pensionsinformation för individen, men den är många gånger på en alldeles för hög nivå. Det i sin tur gör det lätt att bli lurad och svårt att göra kloka val. I sin ledare efterlyser Eva-Lena Ahlqvist bättre statlig tillsyn. För hela pensionen. Idag är kapitalet i tjänstepensionen mer än tre gånger så stort som kapitalet i premiepensionen. Att ha koll på sin tjänstepension är därför långt mycket viktigare än att ha koll på premiepensionen.

Jag tycker, liksom Eva-Lena Ahlqvist, att vi ska hitta och nyttja de oberoende röster som kan ge saklig information om pensioner. På individens nivå. Med hjälp av de faktorer som verkligen påverkar pensionen. Vi är några oberoende aktörer som skulle kunna ta rollen att prata om hela pensionen. Till exempel Pensionsmyndigheten, Konsumenternas Bank- och försäkringsbyrå och Minpension.se.

Tillsammans kan vi ge arbetsgivaren de redskap som behövs för att våga möta medarbetarna i pensionsfrågor och prata om den dyrbara löneförmånen. Precis som Eva-Lena Ahlqvist, skulle vi tydligare kunna trumma ut att valet i premiepensionen är viktigt, men att det absolut viktigaste är att ha en tjänstepensionslösning. Och vi borde kunna bli bättre på att få upp allmänhetens kännedom om Minpension.se. Visa på hur enkelt det är att få en oberoende bild av den egna pensionen. Det är i individens möte med den egna pensionsbilden som mottagligheten för högre information uppstår, liksom viljan att eventuellt göra något åt situationen.

Jag vill också passa på att lyfta hatten för de bra initiativ som redan är igång. Exempelvis

  • Finansinspektionen har samlat branschen i nätverket ”Gilla din ekonomi”. Bland annat utbildar nätverket individer runt om i landet i privatekonomiska frågor.
  • Tjänstepensionens dag anordnas för tredje året i rad den 27 september. Under dagen hjälps myndigheter, valcentraler och pensionsbolag åt att belysa vikten av tjänstepensionen.
  • Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå har tagit fram ”Räknehjälpen” för att ge dig koll på hur mycket avgifterna kostar i tjänstepensionen.
  • Fondbolagens Förening har skapat Fondkollen. För den som vill ha vägledning i valet av fonder. 
Maria Eklund
Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s