Bara var tredje svensk vet var de kan se hela sin pension

IMA96918Mer än var tredje svensk anser sig inte ha tillräcklig information för att kunna fatta beslut om sin pension. Av dessa säger mer än varannan att de saknar en helhetsbild av pensionen.

 Med hjälp av TNS Sifo genomförde Min Pension i maj en undersökning* för att få en bild av svenskarnas förhållande till den egna pensionssituationen. Av de tillfrågade svarade hela 34 procent att de saknar tillräcklig information för att kunna fatta beslut som rör den framtida pensionen.

 Undersökningen visar att man inte nöjer sig med att bara se delar av pensionen, som t.ex. den statliga pensionen i det orange kuvertet. Dessutom är det bara 37 procent i åldrarna 26-65 år som har vetskap om att pensionsportalen Minpension.se existerar.

–          Undersökningen visar att efterfrågan på en individuell helhetsbild av pensionen är mycket stor bland individerna. Mot den bakgrunden är det nu extra angeläget att Min Pension, pensionsbolagen och Pensionsmyndigheten jobbar ännu hårdare för att torgföra webbtjänsten Minpension.se som erbjuder just detta, säger Johan Hellman, seniorrådgivare vid Min Pension.   

–          Redan idag kan så många som nio av tio få en komplett helhetbild av sin intjänade och insparade pension på Minpension.se och göra egna pensionsprognoser av hög kvalitet. Täckningsgraden för webbtjänsten är idag hela 98 procent av det totala pensionskapitalet och det stora flertalet pensionsinstitut lämnar information till Minpension.se. Internationellt tillhör Sverige de allra främsta länderna när det gäller pensionsinformation till medborgarna, konstaterar Johan Hellman.

Inte helt oväntat framgår det av TNS Sifos undersökning att intresset för pensionsfrågor ökar kraftigt med stigande ålder. Men Johan Hellman menar att även yngre har anledning att se över hela sin pension på Minpension.se.

–          Idag är det viktigare än någonsin att ha en tjänstepension. För den som har fyllt 40 år kan det vara en smärtsam upptäckt att den saknas, påpekar Johan Hellman.

* På uppdrag av Min Pension genomförde TNS Sifo under perioden 18-31 maj 2013 en telefonundersökning bland 1 000 svenskar i åldern 18-65 år för att mäta synen på den egna pensionsinformationen.

Det här inlägget postades i På gång på minpension och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s