Ännu en intensiv seminariedag i Visby

Det har varit intensiva dagar i Visby, med många spännande pensionsseminiarum på schemat. Att delta i alla har varit omöjligt eftersom många seminarier har krockat.

Imorse inledde jag dagen med Folksams debatt-SM i pension. Publiken utrustades med mentometer-knappar och fick rösta fram den bästa retorikern i pensionsfrågor. Vinnare blev Lars Ohly.

Efter lunch var det dags för vår vd Anders Lundström att tillsammans med Pensionsmyndighetens gd Katrin Westling Palm och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson berätta om hur vi ska lyckas få fler att göra en pensionsprognos på Minpension.se.

Idag finns 5,5 miljoner individer som tjänar in till pension i Sverige. Av dessa är snart 1,9 miljoner registrerade på Minpension.se. Avsaknaden av tumregler gör att behovet av individuella prognoser ökar. Antalet som väljer att se hela sin pension måste av flera anledningar öka. En av dem är för att i tid upptäcka om delar saknas. En annan är att komma till insikt med vad den slutliga pensionen förväntas bli och – om det behövs för en högre pension – mentalt flytta fram förväntningarna om en önskad pensionsålder. Hur får vi fler att ta steget och göra en prognos?

Redan nästa år kommer vi tillsammans med Pensionsmyndigheten göra flera åtgärder som underlättar för individen att göra en prognos. För att  förenkla inloggningen kommer en engångspinkod distribueras i det orange kuvertet. Dessutom kommer den som saknar tillgång till dator erbjudas pensionsprognos via telefon. Det kommer också bli möjligt att besöka Pensionsmyndighetens servicekontor runt om i Sverige för hjälp med pensionsprognos. 2015 planeras även att ge individerna möjlighet till prognos på papper.

Samtidigt fortsätter vi vårt arbete för att ge alla en enkel pensionsprognos på Minpension.se.

Nu lämnar jag årets Almedalsvecka med en massa spännande möten och nya kunskaper i bagaget. Imorgon kommer en trendspaning här på bloggen.

Maria Eklund

Det här inlägget postades i Almedalen 2013 och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s