Trendspaning Almedalen 2013

Dags att lägga ännu en intensiv och händelserik Almedalsvecka till handlingarna och försöka utvärdera aktiviter samt påbörja grovplanering för nästa år.

Efter att ha samtalat med en socialdemokrat fick jag lära mig att allt började 1968 med Olof Palme som talade från ett lastbilsflak vid Kruttornet utan några hjälpmedel (skulle vara intressant att se dagens politiker anta den utmaningen). Tror inte att Olof Palme ens i sin vildaste fantasi skulle kunna ha förutsett den osannolika utveckling som inledningen på hans semester har tagit.  Efter att ha haft förmånen att få vara med under Almedalsveckan under några år har jag med lika stor förvåning sett den enorma utveckling som skett.  Jag kan inte undvika att förundras över olika trender. Det finns säkert flera och starkare trender, men här nedan återfinns några av mina egna reflektioner från i år.

Kavajen har gjort sitt intåg i Almedalen – tyvärr börjar andelen shorts, sandaler och röda byxor att minska till fördel för kavajer och i vissa fall till och med slips! En av de absoluta framgångsfaktorerna för Almedalsveckan har varit den avspända atmosfären vilket den lediga klädseln har bidragit till.

Mycket prat i sociala medier – andelen ”twittrare”, bloggare samt ”instagrammare” ökar och finns överallt på caféer, restauranger och trädgårdar. För tweets med Almedalstaggen är utvecklingen skarpt uppåtriktad. Tweetstatistiken nedan avser enbart Almedalsveckans tre första dagar 2011, 2012 och 2013

     2011                         9 446
     2012                         20 598
     2013                         28 145

Nya rekord för antalet seminarium – kan väl inte påstå att detta är en överraskning men det är en fortsatt stark trend. Andelen pensionsseminarium var rekordmånga i år – 66 stycken. Dessutom fanns några pensionsrelaterade seminarium kring pensionsålder utöver dessa.

Stängda evenemang – jag blev överraskad över att allt fler evenemang sker utanför den officiella kalendern och är stängda för allmänheten och hanteras som enskilda möten. Det är alltifrån frukostmöten, luncher, middagar eller bara över en fika. Tyvärr får det inverkan på möjligheterna till att ha spontana möten eftersom tillgängligheten minskar för beslutsfattare.

Varannan vatten – trenden med mindre rosé fortätter.

Avslutningsvis funderar jag på om det är Visby som blir vackrare med åren eller om det bara är jag som åldras…  För er som inte hade möjlighet att vara med vill jag dela med mig några av de ögonblick jag upplevde.

Anders Lundström

A2 A1 A3 A4 A5 A6 A7 A8 A9 A10 A11 A12 A13 A14

Det här inlägget postades i Almedalen 2013 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s