Män söker pensionsinformation på nätet – kvinnor frågar män

Kvinnor frågar sin partner om råd i pensionsfrågor, männen ser internet som den bästa informationskällan. Det visar en TNS-Sifo undersökning som minPension har låtit genomföra.

I den TNS-Sifo undersökning som minPension har låtit genomföra skiljer sig synen på pensionsfrågor åt mellan könen. Av männen i undersökningen svarade 46 procent att de har tillräcklig information för att kunna fatta beslut som rör den framtida pensionen. Motsvarande andel bland kvinnorna var 36 procent.

Hälften, eller mindre än hälften av min nuvarnade lön i pensionTre av fyra tillfrågade kvinnor tror att de kommer få hälften – eller mindre än hälften – av sin lön när de går i pension. Det är särskilt LO-kvinnorna som har mycket låga förväntningar om sin framtida pension.

–  Många av kvinnorna får betydligt bättre pensioner än de tror, säger Johan Hellman, strategisk verksamhetsutvecklare på minPension.

En analys som minPension gjorde tillsammans med Pensionsmyndigheten i somras visa att många kan förvänta sig pensioner på mellan 60-75 procent av slutlönen, beroende på hur länge man jobbar. Betydligt mer än vad de flesta kvinnorna i undersökningen tror.

–  Det är viktigt att ta reda på fakta om hur stor pension man kan förvänta sig, säger Johan Hellman. Han rekommenderar därför den som vill ta reda på sin framtida pension att gå in på minPension.

–  Det är det absolut enklaste och bästa sättet att snabbt få bra koll på pensionen. Många kommer att känna sig lugnade när de ser hela pensionsbilden.

Men det finns grupper som bör se upp. Det gäller till exempel de cirka tio procent som saknar tjänstepension i sina anställningar och egenföretagare som inte avsatt pengar till sin tjänstepension.

Det är gratis att använda minPension. Tjänsten drivs som ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Att komma igång är enkelt. Du använder ditt mobila Bank-ID, Bank-ID eller e-leg. När du har registrerat dig samlar vi in dina pensionsuppgifter från dina olika anställningar och eventuell privat pension.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s