En objektiv bild av din framtida pension

Ett unikt samarbete mellan staten och pensionsbranschen har resulterat i att det från 2014 finns en rekommendation för en gemensam standard för att räkna pensionsprognoser som alla i pensionsbranschen bör använda.

Redan nu räknar Minpension.se prognosen för den allmänna pensionen (från staten) enligt den nya standarden. Från februari 2014 tillämpar vi standarden fullt ut i hela prognosen (även vid beräkning av tjänstepension och privat pension) för din framtida pension.

För dig som privatperson blir det enklare att få en rättvis bild av din pension när hela pensionsbranschen räknar på samma sätt.

”En branschgemensam standard innebär att hela branschen pratar samma språk. Då slipper vi det virrvarr som uppstår när alla bolag räknar på sitt eget sätt, eftersom det lätt blir som att jämföra äpplen med päron” säger Johan Hellman på Minpension.se.

enter image description here

Den nya standarden ger lägre pensionsprognoser

Man kan få intrycket att pensionerna sjunker, men så är det inte. Det som har hänt är att alla i pensionsbranschen har enats om en gemensam standard för hur prognoserna ska se ut. Framför allt handlar det om vilken förväntad avkastning man kan räkna med i framtiden. Tidigare har det värdet varierat beroende på tillgångslag, traditionella försäkringar, fondförsäkringar med mera. Nu har pensionsbranschen enats om en avkastning som ligger på 2,1 procent per år. Det är en real siffra, alltså det som blir kvar när inflationen dras bort. Siffrorna i pensionsprognosen är uttryckta i dagens priser så att det ska vara lätt att tolka dem.

Internationellt sett är den nya standarden unik. Sverige tillhör de främsta länderna i världen när det gäller att ge bra pensionsinformation till medborgarna.

”Med den nya standarden blir det enklare att samla nödvändig information för att kunna fatta välgrundande beslut om framtiden”, säger Johan Hellman.

Fakta om den nya prognosstandarden hittar du på Svensk Försäkrings webb >>

Det här inlägget postades i På gång på minpension och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s