Vad ger det att jobba till 69?

AL - på vägDet här blogginlägget är skrivet av Kristina Kamp, som från den 1 mars är pensionsekonom på Minpension.se.

Politikerna i den parlamentariska Pensionsgruppen har sagt sitt. De vill att vi ska ha rätt att jobba till 69 års ålder. Den stigande medellivslängden gör att de pengar vi tjänat in till vår pension måste räcka en längre tid. Det betyder att pensionsutbetalningarna blir lägre än tidigare om vi inte på något sätt kompenserar för den ökade livslängden.

I dag finns en rätt att jobba kvar till 67 års ålder. Politikerna vill nu, ”så snart som möjligt” starta en dialog med arbetsmarknadens parter för att öka förutsättningarna för att jobba lägre upp i åren. Bland annat ska de samtalen handla om rätten att i framtiden få arbeta till 69 års ålder.

I de orange kuverten som just nu skickas ut till pensionsspararna finns siffror som visar hur länge just du behöver jobba för att få ungefär samma allmänna pension i förhållande till lönen som dagens pensionärer. Redan för den som är född i mitten på 50-talet, och alltså inte har alltför många år kvar till pensionen, så handlar det om att jobba längre än till 67 för att klara de pensionsnivåerna. Inte undra på att politikerna tycker att det är bråttom att ändra reglerna.

Hur mycket mer får du i pension om du hänger kvar på jobbet till 69 årsdagen? Gå in på Minpension.se och gör en prognos!

Läs mer om vad pensionsgruppen säger här>>

Läs mer om hur ökad medellivslängd påverkar den allmänna pensionen här >>

 

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s