I år får unga sommarjobbare i kommunen tjänstepension

sommarbild

Sommarjobb

Nu är det hög tid för unga att söka sommarjobb. För många sommarjobbare innebär det också en första inbetalning till den framtida pensionen.

Nytt i år är att många sommarjobbare även kan få tjänstepension. I det kommunala avtalet som började gälla vid årsskiftet, APK-KL, finns det ingen nedre åldersgräns för att vara berättigad till tjänstepension.

Det innebär att den som sommarjobbar i kommun- och landsting är berättigad till tjänstepension avsett hur ung man är. Tjänstepensionspremien, som betalas in av arbetsgivaren, är 4,5 procent av lönen.

För sommarjobbaren som bara jobbar några veckor blir det rätt små belopp, och är summan väldigt låg kommer den att betalas ut direkt på lönen. Annars är risken stor att alla pengarna äts upp av avgifter efter något år.

För andra typer av jobb, i andra kollektivavtal, finns det en lägsta ålder för när arbetsgivaren börjar betala in pengar till tjänstepensionen.

– För den som är ung idag är tjänstepensionen en viktig del av pensionen. Den kan utgöra en tredjedel av den totala pensionen och mer. Så det är bra att ha lite koll tidigt, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se.

För att få allmän pension krävs att inkomsten är tillräckligt hög så att du får betala skatt. Gränsen går i år vid en årsinkomst på 18 800 kronor. Det finns ingen lägsta ålder här.

– Det lönar sig bra att jobba vitt, skatten blir ofta lägre än det som betalas in till den framtida pensionen, säger Kristina Kamp.  Den avgift som arbetsgivaren betalar in till den statliga pensionen blir högre än den skatt som ska betalas in av sommarjobbaren. Pensionen betalas in från första intjänade kronan, medan grundavdraget gör att det inte dras någon skatt på de första intjänade tusenlapparna. Men man måste förstås vänta rätt många år på att få pengarna. De betalas ut i samband med pensionen.

Bilaga: Tabeller

För mer info kontakta :
Pensionsekonom Kristina Kamp, 08-522 785 41, 070-560 36 92

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Statistik, Tips och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s