Många LO-anställda kvinnor fast i deltidsarbete

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension

Jobbar heltid och få en bra pension. Så låter det i pensionsdebatten. Samtidig hittar jag det här diagrammet på LO:s hemsida:

Grafer från LO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer än varannan kvinna, 54 procent, av dem som har arbetaryrken – hit räknas t ex personliga assistenter, redovisningsassistenter, kundservicemedarbetare, försäljare i detaljhandeln, undersköterskor och vårdbiträden – jobbar deltid. Den främsta orsaken till deltiden, enligt kvinnorna själva, är arbetsmarknadsskäl. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med heltidsjobb. Lönen blir därefter, i snitt tjänar de här kvinnorna omkring 17 000 kronor i månaden. Före skatt.

Stort ansvar för hemmasysslorna, skiftarbete, svårigheter att få barnomsorg på helger och kvällar och liten möjlighet att påverka var man ska jobba eller i vilken takt, anges också som skäl till att deltidarna kanske är fler än de behöver vara.

Kvinnor i tjänstemannayrken – som t ex lärare, förskolärare, fritidspedagoger, tandhygienister, sjukstöterskor och barnmorskor – jobbar också deltid. Men andelen är lägre – var tredje kvinna jobbar deltid.

Bland män är heltid normen. Bara 10 procent av tjänstemännen och 15 procent av arbetarna har en annan tjänstetid.

Heltidsarbete, helst många år, är en förutsättning för att få en hyfsad pension. Lönenivån spelar också roll, men många års deltidsarbete ger ofta dessutom en sämre löneutveckling. Så ännu tycks vi ha en verklighet rätt långt från idealen.

Skillnaden syns i statistiken. När all pension läggs samman, allmän, tjänste- och eventuellt privat sparande, så hamnar kvinnornas pension på runt 14 000 kronor i månaden medan männen får 19 000 kronor.

Fakta på LO:s hemsida >>

Kontakt på Min Pension: Kristina Kamp, 08-522 785 41

 

 

 

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Tips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s