Hur länge lever en pensionär?

Kul bland höstlövText: Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension

Vi lever längre, det vet vi. När det handlar om pensioner beskrivs det ibland som ett problem. Tittar man på hur länge vi lever efter 65-årsdagen är det stigande staplar där också. Men kön och utbildningsnivå har stor betydelse för livslängden.

Häromdagen kom nya siffror från SCB, Statistiska Centralbyrån, om hur länge vi förväntas leva. Männen kan för första gången räkna med att bli 80 år och kvinnorna blir nästan fyra år äldre. Ur hälsosynpunkt är den ständigt ökande medellivslängden en fantastisk historia. När pensionsmatematiken räknas in blir det knepigare. För varje månad som vi lever längre ska den intjänade pensionen räcka ett slag till.

Lite längre ner i materialet från SCB finns även siffor på hur länge vi kan förvänta oss att vara pensionärer.

Så här ser tabellen ut:

Återstående medelivslängd vid 65 års ålder efter kön och utbildningsnivå.

( treårigt glidande medelvärde 2000-2012

Kvinnor, eftergymnasial utbildning                   22,4 år ( + 0,9 år)

Kvinnor, gymnasieutbildning                               21,4 år( + 0,8 år)

Kvinnor, enbart grundskola                                 20,3 år( + 0,6 år)

Män, eftergymnasial utbildning                         20,1 år ( +1,5 år)

Män, gymnasieutbildning                                    18, 6 år ( +1,2 år)

Män, enbart grundskola                                      17,6 år (+ 1,2 år)

 

Mest intressant är ökningstakten. De välutbildade männen är snart i kapp kvinnor med enbart grundskoleutbildning. Männens medelivslängd stiger över lag mer än kvinnornas, men skillnaden mellan lågutbildade män och välutbildade kvinnor är ändå nästan fem år. Som procent av ett tänkt pensionärsliv blir det ganska stora siffror.

En annan tabell i SCB:s material är den förväntade medellivslängden för dagens småttingar. Listan över vilka som förväntas leva längst toppas av flickorna i Danderyds och Lidingös kommuner. De kan räkna med att bli drygt 86 år innan de trillar av pinn.

För gossarna i Norrbottenskommunerna Pajala, Haparanda och Malö ser det mörkare ut. Deras förväntade medellivslängd stannar på lite drygt 75 år. Kan bli knepigt för dem om statsministerns vision om framtida pensionsålder slår in.

 

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s