Lägre a-kassa ger lägre pension

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

A-kassan är nu på samma nivå som försörjningsstödet, läser jag på DN:s debattsida. Högsta nivån i a-kassan har legat still i 12 år, nästan lika länge som vi haft ett pensionssystem där alla år i yrkeslivet räknas in i den framtida pensionen. Även de år när inkomsterna är skrala.

Ersättningen från a-kassan ska deklareras som inkomst och bidrar därmed till den framtida pensionen. För varje 100-lapp som deklareras går 18:50 till din framtida pension.  Så långt är a-kassa att föredra framför försörjningsstöd. Bidrag som inte beskattas, och dit hör förstås också barnbidrag och vårdnadsbidrag, ger inte högre framtida pension.

Å andra sidan ger inte a-kassan inte heller lika mycket som tidigare när värdet på ersättningen urholkas.  Maximal a-kassa är 14 960 kronor i månaden. Ett år med a-kassa ger 32 000 kronor i nya pensionsrätter i den allmänna pensionen.  Men på a-kassa blir det ingen inbetalning till tjänstepensionen.

Ett jobb med 25 000 kronor i månaden ger 52 000 kronor i allmän pension och dessutom en tjänstepension på 13 500 kronor om det finns ett tjänstepensionsavtal.  Mer än halva inbetalningen till den framtida pensionen försvinner alltså för den som blir arbetslös. Än mer om lönen är högre.

När a-kassans värde minskat har intresset för egna inkomstförsäkringar ökat. Även facket erbjuder sina medlemmar särskilda försäkringar för att öka inkomsterna vid arbetslöshet.

Ur pensionssynpunkt är det däremot ingen skillnad. En försäkring är en försäkring och inte en lön som ger pensionsrätter. Den pensionsgrundande a-kassenivån blir densamma som utan extra skydd.

Dystert? Det beror förstås på. Ett års arbetslöshet gör troligen inte någon dramatisk skillnad för den som annars har arbetsinkomster på 40 år och mer. Men för den om återkommande blir av med jobbet blir det mera kännbart.

 

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s