Ta pengarna från gubben

Blogginlägg av Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension

Läser centerkvinnornas förslagslista till hur kvinnor ska få högre pension. Den kan sammanfattas med: Ta pengarna från gubben.

Inkomstpensionen ska kunna överlåtas- fast bara om man har gemensamma barn. Politikerna ska dessutom uppmana arbetsmarknadens parter så de ser till att tjänstepensionen kan ges bort på samma vis. Garantipensionen ska höjas.

Jo, lite pliktskyldigast skrivs det om att föräldrapolitiken kan bli mer jämställd, lite bättre löner i vården och ökad information tidigt i livet om vad som ger bra pension. Samtidigt har centerledaren Annie Lööf tydligt deklarerat att någon tredje pappamånad vill hon inte ha.

Statistik kvinnor/män

Källa: Pensionsmyndigheten

Skillnaden mellan mäns och kvinnors pension är stor. Även bland nyblivna pensionärer så är skillnaden mer än 5 000 kronor i månaden.  Men blir pensionerna verkligen mer jämställda om åtgärden är att flytta pengar från männens plånbok till kvinnornas? Hur gör man förresten med de kvinnor som av olika skäl inte har en karl?

Enligt Nationalencyklopedin innebär jämställdhet att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet. Så hur ser statistiken ut?

Lite siffror

Kvinnor                                            Män

Sysselsättningsgrad                         77,2 procent                                    82,8 procent

Varav deltidsjobb                             39, 6 procent                                  13,7 procent

Källa: Statistiska centralbyrån

Pension är uppskjuten lön brukar pensionärsorganisationerna säga. Fast det är inte riktigt sant. Kvinnors lägre sysselsättningsgrad och många år med deltidsjobb gör att många inte får ihop pengar till en anständig pension. En stor del av det som kvinnliga pensionärer får i plånboken kommer från garantipension och bostadstillägg, alltså pengar som de inte tjänat in själva. Även med dessa stöd blir skillnaden i plånboken stor.

Vad vill jag ha sagt med det? Utan att ta ställning för eller emot att dela pensionen tror jag att vi först måste  bli bättre på att definiera vad vi menar med jämställda pensioner. Är det lika stor pension för alla eller är det en pension i förhållande till den inkomst man haft? Ska pensionen räknas på hushållets inkomster eller på individens? Är det rättvist att främst lågutbildade män dör tidigt och därmed går miste om den pension de tjänat in?  Varför är det framför allt kvinnor som ansvarar för det oavlönade arbetet i hemmet och om det ska vara så, vem är det som borde betala?

Och kanske viktigast: Är det pensionen som ska utjämna eventuella orättvisor i arbetslivet eller mellan familjemedlemmar?

Är inte det lite väl sent?

Det här inlägget postades i Pensionsekonomen bloggar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s