Grattis aktiva premiepensionssparare – nu får du koll på din verkliga avkastning

Ofta uppmanar vi fondsparare att ha koll på sina avgifter. Varför? Jo, för om du avsätter lika mycket pengar i två fonder som har samma värdeutveckling, men olika avgifter, växer fonden med den lägre avgiften snabbare än den med högre avgift. När det väl är dags att skörda, kanske för pensionering, kommer skillnaden mellan fondernas avkastning vara stor.

I fonderna inom premiepensionen är avgifterna i snitt bara en tredjedel av avgifterna på marknaden. Ju större fond och ju högre ordinarie avgift, desto högre rabatt ger fondbolagen till premiepensionssystemets sparare. Snittet för avgifter inom premiepensionen är 0,39 procent. Det motsvarar en genomsnittlig rabatt på 0,9 procent jämfört med om du sparar i samma fond privat.

Hittills har den verkliga avkastningen inom premiepensionen inte visats för spararna. Men efter Pensionsmyndighetens systemunderhåll i helgen finns en kolumn på myndighetens webb, under fliken ”Värdeutveckling”, som visar snittet – under fem år – av den verkliga avkastningen. Störst skillnad i värdeutveckling har fonderna med hög avgift utanför premiepensionssystemet. Vissa Rysslandsfonder har en avgift på över 2,5 procent om du köper dem privat, men bara 0,6 procent inom premiepensionssystemet.

fondernas avkastning 2

 

 

 

 

 

 

Surfa vidare till Pensionsmyndighetens webb och se över dina fonders värdeutveckling >>

Mer fakta hittar du på Fondbolagens förenings webb >>

Text: Maria Eklund, kommunikatör

 

 

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s