Så försvann pensionsoron

Text: Kristina Kamp, Pensionsekonom

Jag pratar pension i Umeå och Luleå den här veckan på fackförbundet Visions kurser och konstaterar att en del reklambudskap sätter avtryck:

– Ska du prata om pensionsoron, om den där gubben som är med i TV-reklamen?

Så vi börjar prata om just det, om oron som uppenbarligen finns – och vad den kan bero på.

–  Man vet ju inget! Det är ju det så är det värsta! Det är ett virrvarr allting. Så ringer det folk på telefonen också, och vad ska man svara då?

– Okej, lovar jag. Vi benar ut det här, så får vi se vad som händer med pensionsångesten på vägen.

Vi går igenom vad som ger pension, hur mycket det blir, vad som kan vara bra att ha koll på. Vi går igenom hur man loggar in på Minpension.se. Vad händer om jag inte vill jobba så länge, vad händer om jag jobbar lite mer? Vad betyder de olika färgerna på staplarna? Vad ska göra med alla kuvert som kommer hem? Hur mycket blir det egentligen i månaden i pension?

Efter ungefär en timme frågar jag igen:

– Hur har ni det med pensionsångesten nu då?

– Den försvann, utbrister en kursdeltagare spontant.

En annan däremot konstaterar besviket att alla hennes år i yrkeslivet, varav flera då hon varit chef, inte ger jättemycket pengar i pension. Det blir inte fullt 60 procent när alla pensioner är medräknade.

Tudelat med andra ord. Att göra en prognos kan vara en fantastisk lättnad för många. Där finns siffrorna och lite tips om hur man kan fundera kring när det är dags att sluta jobba och om det kan behövas spara lite extra eller inte. En ogrundad pensionsoro botas ganska lätt med att göra en prognos och se vad det faktiskt blir. Många blir faktiskt positivt överraskade när de gör en pensionsprognos första gången.

Samtidigt kan prognosen skapa oro också, en mer välgrundad oro baserad på att det blir tydligt att pension i väldigt många fall innebär lägre inkomster än vad man tidigare haft.

Den oron kan å andra sidan vara bra att känna. Att rätt tidigt i livet ha kunskap om hur just din framtida pension kan se ut gör att möjligheterna ökar att ändra på förutsättningarna. Då slipper man också fula reklamgubbar som hänger över axeln och skapar oro. Men det tar lite längre tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s