Pensionssparande — en mänsklig paradox

Gästbloggare: Niklas Laninge, Psykologifabriken
Under Almedalsveckan anordnar Svensk Försäkring och Min Pension ett seminiarum där psykologer ger sin syn på dagens pensionsinformation. Inför seminariet har vi bett psykologerna Niklas Laninge och Jonas Hjalmar Blom att gästblogga hos oss för att ge förslag på hur pensionsinformationen borde se ut om de fick bestämma. Inläggen publicerar vi varje tisdag och torsdag fram till Almedalsveckan.


Föreställ dig att du står inför följande situation: du kan få 500 kronor här och nu eller så kan du få ett större belopp om ett år, hur stort ska det beloppet behöva vara för att du ska kunna tacka nej till 500-lappen?

Är du som de flesta kommer du säkerligen på mängder av saker du kan göra om du hade 500 kronor i handen. Kanske köpa lite härlig take away-mat, bjuda kollegorna på en runda på afterworken eller dryga ut kostnaden för de där skorna du sneglat på. Så vad vill du ha om ett år för att du ska kunna tacka nej till dessa möjligheter nu? När man ställt denna fråga som en del av en forskningsstudie brukar svaret bli att man vill ha någonstans mellan två till tre gånger så mycket. Alltså hela 1 000 till 1 500 kronor om ett år för att avstå från den direkta belöningen på 500 kronor.

Människor har svårt för det här med långsiktighet. Gång på gång gör vi saker som ger kortsiktiga belöningar trots att vi vet att de långsiktiga effekterna av beteendet är negativa. Feströkning kan till exempel kännas bra i stunden men vi vet alla vilka de långsiktiga effekterna av rökning är. Likaså kan impulsshopping ge en snabb kick men det kan knappast vara bra för vår plånbok på lång sikt. Under en månad kommer jag och min kollega Jonas Hjalmar Blom att blogga om pension, psykologi och mänskligt beslutsfattande här på blogg.minpension.se. Med vår kunskap inom ämnet beteendeekonomi ska vi försöka förstå varför pension ofta upplevs som krångligt och oengagerande. Vi kommer också att tillhandahålla konkreta tips till alla som arbetar med att ge ut pensionsinformation. Givetvis kan ni som arbetar med annan typ av informationsspridande tillämpa samma principer i ert arbete.

Slutsatsen man kan dra av studien jag nämner i början är att 500 kronor idag för många individer är värt lika mycket som 1 000-1 500 kronor om ett år, oavsett logiken i det för övrigt (diskontering). Effekten försvinner dock om man förlägger båda valen till framtiden.

I en annan studie lät man en grupp välja mellan 500 kronor idag eller 510 kronor om en vecka, 500 kronor idag vann överlägset. En annan grupp fick välja mellan 500 kronor om ett år eller 510 kronor om ett år och en vecka. Nu vann det långsiktiga valet. Effekten illustreras i modellen nedan som är hämtad från Handbook of Awesomness.

Illustration

 

 

 

 

 

 

Så vad säger detta om pension? Jo, för det första att pension som koncept jobbar i uppförsbacke, men det är ju knappast en nyhet. För det andra så säger denna typ av studier att vi faktiskt kan hjälpa människor att tänka mer långsiktigt. Under juni kommer här på blogg.minpension.se ge liknande tips varje tisdag och torsdag. I samband med Svensk Försäkrings och Min Pensions seminarium i Almedalen den 2 juli släpper vi rapporten som visar hur pensionsinformation borde se ut, om vi psykologer fick välja förstås.

Nästa inlägg i denna serie kommer på torsdag.

Referens: Steel, P. & König, C. J. (2006). Integrating theories of motivation. Academy of Management Review, 31(4), 889913.

 

En reaktion till “Pensionssparande — en mänsklig paradox

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s