Alla år räknas – både i början och slutet av arbetslivet

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension

Börjar dagen med att lyssna på Birgitta Neveling i radions morgonprogram. Hon har en pension på 9 000 kronor. En av tio pensionärer i Sverige har en pension som är lägre än 10 800 kr, EU:s fattigdomsgräns.

Birgitta började ta ut sin pension vid 60-års ålder. Hon hade ont i ryggen vilket gjorde det svårt att jobba, hon ville dessutom vårda sig åldriga mamma.

En stund senare sitter jag på Alectas seminarium om effekterna av att vi börjar arbeta allt senare. Att börja arbeta vid 30, som många som studerat vid högskolan gör, istället för vid 25 års ålder, betyder så småningom tusenlappar i lägre pension.

De unga som kommer in sent i arbetslivet och Birgitta Neveling som slutade arbeta tidigt, har en sak gemensamt. Få år i arbete. Med en medellivslängd på 83 år, så betyder ett arbetsliv på 30 år, att det blir 53 år kvar då man också behöver ha kläder, bostad och mat.

–        Jag tänkte inte framåt, säger Birgitta.

Det var inte heller så lätt för 13 år sedan, när hon gick i pension. Då fanns inte möjligheten att göra en prognos på www.minpension.se. Nu är det ju betydligt lättare att ha lite framförhållning och se hur stor- eller liten – lönen i slutet av livet kan tänkas bli.

Ser det dystert ut finns det också lite livbojar att dela ut.

För Birgitta finns det möjlighet att söka bostadstillägg och den vägen få hjälp med bostadskostnaden. Det går bra även om man bor i eget hus.

Kolla om du borde vara berättigad till stödet här:

http://www.pensionsmyndigheten.se/BtpPrognosStart.html

För studenter med lång studietid är det bästa pensionstipsen att ställa in sig på att jobba lite längre istället, några år efter 65 årsdagen. Den vägen blir ju fler arbetade år, vilket är det enklaste sättet att få en vettig pension. Funderar du på hur det blir för dig så gör prognosen och ändra åldern för första uttag så kan du själv se hur det slår.

Spara lite extra går förstås också. Det kan vara bra just eftersom det ju inte är säkert att det verkligen går att jobba länge, även om viljan finns. Sjukdom och arbetslöshet kan göra att den kalkylen spricker. Fast sparandet har förstås också ett pris. Då får man avstå från pengarna här och nu. Gör också en realistisk kalkyl över vad sparandet faktiskt ger. En bra tumregel är att tänka att det jag sätter av till sparande nu är ungefär vad jag får ut när jag tar ut pengarna. Amortera på lån fungerar på samma sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s