Pensionsspara mer i morgon

Gästbloggare: Jonas Hjalmar Blom, Psykologifabriken
Under Almedalsveckan anordnar Svensk Försäkring och Min Pension ett seminiarum där psykologer ger sin syn på dagens pensionsinformation. Inför seminariet har vi bett psykologerna Niklas Laninge och Jonas Hjalmar Blom att gästblogga hos oss för att ge förslag på hur pensionsinformationen borde se ut om de fick bestämma. Inläggen publicerar vi varje tisdag och torsdag fram till Almedalsveckan.

I Niklas Laninges tidigare inlägg här på blogg.minpension.se har du kunnat läsa om en viktig mekanism som styr vårt beslutsfattande, nämligen att vi ger pengar olika värde beroende på när vi har tillgång till dem. Exempelvis väljer vi ofta att få 500 kronor idag framför att få 510 kronor om ett år. Men det intressanta är att motsatsen råder när det inte längre handlar om att få pengar – utan att ge pengar. Vi ger hellre 510 kronor om ett år, än 500 kronor idag. Hur kan vi utnyttja detta till vår fördel?

Det är alltid lätt att säga att förändring ska ske, att nya vanor ska etableras och att goda gärningar ska göras –men inte just idag. De flesta av oss har någon gång stått på nyårsnatten och gett ett löfte, bara för att några dagar inse att det var lätt att lova något under stjärnhimmel och fyrverkerier, men att det är mycket svårare att hålla vad man har lovat då förändringen väl ska ske. På samma sätt är det enkelt att säga att man snart, kanske nästa vecka eller om en månad, ska börja skänka pengar till välgörenhet eller ta tag i sitt pensionssparande. Det är ju sådant som man vet bör göras, eller hur?

Det här är en form av tankefälla. Att tro att vi kommer att ha mer tid, energi och lust att göra tråkiga eller svåra saker en annan dag än idag. Men, som med många tankefällor går det att utnyttja dem till vårt syfte.

I ett experiment undersökte forskarna hur den här tankefällan kunde användas för att få människor att skänka pengar till välgörenhet. Man gick runt och knackade dörr och gav olika alternativ. Antingen att skänka pengar här och nu. Eller att skänka pengar i framtiden. Därefter undersökte man hur många som velat skänka pengar och hur stora summor de valt att skänka. De som skänkte pengar vid ett senare tillfälle, valde att skänka större summor än de som skänkte direkt.

Tänk om vi kunde tillämpa detta i människors pensionssparande? Exempelvis genom låta människor ange en summa pengar och ett datum då pengarna ska dras från deras konto och placeras i en pensionsfond. Fram tills dess är det givetvis fritt fram att avbryta transaktionen. Min hypotes, som jag bygger på de fynd som beteendeekonomisk forskning funnit, är att få människor skulle avbryta transaktionen. På så vis kan vi få fler som sparar till pensionen och som dessutom sparar större summor än vad de annars skulle ha gjort.

 Referens: Breman, A. (2011). Give more tomorrow: Two field experiments on altruism and intertemporal choice. Journal of Public Economics, 95(11-12), 1349–1357.
Rogers, T., & Bazerman, M. H. (2008). Future lock-in: Future implementation increases selection of “should”choices. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 106(1), 1–20.


Det sista inlägget i denna serie publiceras på torsdag.

Nästa vecka i Almedalen anordnar Min Pension tillsammans med Svensk Försäkring seminariet ”Psykologer granskar pensionsinformation – kan den göras enklare?”. Läs mer och anmäl dig här >>

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s