Första hjälpen till dig som inte vill ha låg pension

Bloggare: Kristina Kamp, pensionsekonom

Hamnar på Kommunals seminarium om pensioner. ” Blåst på konfekten – pensionen blev en kvinnofälla”. En rad deprimerande siffror radas upp. Visstidsanställningar, ofrivilliga deltider, höga sjuktal och utslitna kroppar. Lägg till det anhöriga som inte får den vård de behöver och som därför får många kvinnor att sluta jobba långt före 65-årsdagen för att finnas till hands.

Tillsammans ger detta en erbarmlig pension för många av kommunals kvinnor. Inte ens arbetsgivarnas representant, Niclas Lindahl på SKL, gillade läget.

– Den ofrivilliga deltiden måste vi jobba med som arbetsgivare, sa han.

Men den frivilliga deltiden gör inte heller att pensionen blir bättre. Många familjer ser till ekonomin här och nu och bryr sig mindre om vad som händer sedan. Kanske är det även arbetsgivarens uppgift att prata framtid med de anställda som väljer att jobba deltid. Möjligheten finns för alla med barn upp till åtta års ålder.

-Hur blir det för dig i framtiden, det kanske vi kunde prata mer om, tycker Niclas Lindahl. Svårigheten är att göra det utan att för den skull ifrågasätta individens val.

Man behöver inte prata och komma med pekpinnar. Verktyget finns ju redan. För den som funderar på att jobba deltid många år går det utmärkt att göra en prognos på www.minpension.se och se vad som händer.

Som fackligt verktyg fungerar prognosen också bra. Att visa vad en låg lön i dag innebär för en framtida pension är ett nog så bra argument i en löneförhandling.

Det du behöver för att se sin egen framtida pension är att ha koll på personnumret och ha tillgång till Bank-id eller en personlig kod som går att beställa på hemsidan. Först ser du vad pensionen blir om du jobbar vidare som nu. Lägg sedan in en alternativ lön och se vad utfallet blir då.

Prognosen fungerar för de allra flesta, även inom de kommunala avtalen, även om uppgifter fortfarande kan saknas för den med höga löner och med gamla avtal som inte riktigt hängt med i den nya digitala världen.

När prognosen väl är gjord kan du gå vidare till vår nyhet för sommaren, verktygslådan.

https://www.minpension.se/jag-har-gjort-en-prognos-–-vad-gor-jag-nu

Här får du svar på frågorna som du kanske ställer när du ser din framtida pension. Vad blir det efter skatt? Vad händer om jag vill gå tidigare och hur länge kan jag behöva jobba för att få den pension jag vill ha? Här finns också livbojar för dig som grubblar på hur ekonomin ska gå ihop när du blir pensionär.

Det här inlägget postades i Almedalen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s