Krångel kan ger ännu lägre pension

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom Min Pension

Om pensioner som inte räcker till handlar det mycket om i Visby under Almedalsveckan. Främst talas det om de fattiga kvinnliga pensionärerna som många politiska debattörer tror kommer att bli allt fler de kommande åren.

I Riksrevisonens nyligen presenterade rapport ” För blivande pensionärer den bästa förutsättningen att göra de bästa individuella valen?” sägs dessutom att pensionärer riskerar att få ännu sämre ekonomi än nödvändigt på grund av att det är så krångligt att gå i pension.

På Min Pensions seminarium ” Att gå i pension – varför så krångligt? ” under Almedalsveckan diskuterades vad som kan göras för att underlätta för individerna så att de får bästa möjliga pension utifrån förutsättningar och önskningar.

Jan Landahl, från Riksrevisionen, pratade om att bara utformningen av blanketter och förval av olika slag får stora konsekvenser för individen. Skydd för efterlevande och de ekonomiska konsekvenserna av det gör också att individer riskerar att få lägre pension eftersom de har efterlevandeskydd – trots att de inte har några efterlevande.

– Det saknas möjligheter att se konsekvenser av olika val, tycker Landahl.

Anna Pettersson Westberg, statssekreterare hos socialförsäkringsministern, slog ett slag för minpension.se.

– Minpension är ett utmärkt intresse och det är där vi ska lägga vårt krut istället för att hota parterna med lagstiftning in i det orange kuvertet. Men vi kan förbättra kvaliteten i prognoserna, få fler att spegla sajten och fortsätta vårt arbete för att nå fler, åtminstone en miljon till.

Annika Lundius, vice vd på Svenskt Näringsliv, tycker att man ska värna om den svenska modellen och parternas ansvar. Utveckla minpension.se och utbilda mer i skolan kring frågorna är hennes recept.

– Parterna kan rationalisera mera och den vägen förenkla informationen. Men tänk på att kollektivavtalen inte bara är pension.

Ann-Christine Nyberg, generaldirektör på SVP, Statens tjänstepensionser:

– Jag är glad år rapporten för den sätter fokus på det som vi inte ägnat oss åt så mycket och den utgår från ett individperspektiv. Minpension är det vi vill gå vidare med. Vi ska fortsätta att gå mot enkelhet, helhet, oberoende och individanpassad information och bättre arkitektur.

Lars-Åke Vikberg, vd KPA gillar idén om ett gemensamt ansökningsförfarande. Men han vill också a bättre information kring hur utbetalningarna fördelas över tid.

– ­­­Vilka livslängdsantaganden som finns är en jätteviktig fråga som har extremt stor betydelse.

Mattias Munter, pensionsekonom hos Skandia, bekräftar också att behovet av bättre information inför pensionen behövs.

– Vi har sedan flera år tillbaka erbjudit rådgivning i samband med pensionsutbetalningar och det finns ett stort behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s