Almedalen fortsätter växa

Feministiskt initiativ - hett i Almedalen 2014

Feministiskt initiativ – hett i Almedalen 2014

Supervalårets Almedalsvecka lider mot sitt slut och jag har under dagen funderat en del över vilka trender vi fått se under veckan.

Om vi börjar med pensionsområdet så har det definitivt varit en trend att börja prata om jämlikhet, kvinnor och pensioner. Det har varit ett flertal utspel där Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ, Joel Dahlberg, Svenska Dagbladet och Pensionsmyndigheten har varit ute med information om att vi börjar få kvinnliga fattigdomspensionärer som en följd av pensionssystemets utformning. Det har varit förslag om att höja garantipensionen till en kostnad av 3,5 miljarder eller ändra utformning av tjänstepensioner och omfördela de pensionspremier som betalas över det så kallade taket. En debatt som varit väldigt befriad från historiken och de diskussioner som gjort att systemet ser ut som det gör idag. Nu har vi helt plötsligt fått en debatt om det allmänna systemet och ersättningsnivåer utanför pensionsgruppen.

Nu hoppas jag att vi äntligen kan få riskgrupperna att aktivt söka efter information och göra prognoser på Minpension.se. En grupp vi kämpat med att nå under flera år exempelvis genom att försöka samarbeta med fackliga parter. Men efter att ha lyssnat på Gudrun Schyman idag kanske det är via Feministiskt Initiativ vi skall erbjuda våra tjänster??  Vi har ju ett ypperligt verktyg för att simulera hur föräldraledigheter och deltidsarbete påverkar den slutliga pensionen! Välkommen in Gudrun!

Statens ansvar

Tidigare år har det varit ganska negativt tongångar gentemot staten och att de ska hålla sig undan, men i år har det varit flertalet önskemål om att staten ska ta en aktivare roll i allt från lagstiftning till ansvar inom olika områden.

Almedalen växer

Det är ingen ny trend och efter varje år undrar jag om arrangemanget verkligen kan växa mer – och varje gång har jag haft fel. I år har det varit större än någonsin med klara tendenser till växtvärk. Boendefrågan blir allt mer problematisk och folk åker runt halva Gotland för att hitta ett boende. I år hade dessutom en Finlandsfärja tagits in för resande och boende under veckan! En ypperlig affärsidé!

Tillväxten visar sig även i trafikproblem. I år har arrangörerna valt att stänga av hela innerstaden för biltrafik men det blev trafikstockningar av fotgängare istället. Platser som Donners plats och Hästgatan har varit igenproppade hela veckan. Det ryktas om en hel del tillbud där fotgängare gått och stirrat på sina smartphones och kartappar (GPS) och krockat med andra i sökandet efter evenemang på Visbys bakgator…

Almedalen i realtid

Almedalen har allt mer blivit ett realtidsarrangemang. Vart man än går står stora bildskärmar som visar olika typer av arrangemang eller tv-kanaler. Ambitionsnivån varierar ganska mycket från de stora kanalerna med OB-bussar, paraboler och massvis med utrustning till de allra minsta som sköter sändningar via smartphones och internettjänster som Bambwire. Zeppelinarna har tagit över Visby mer eller mindre överallt och erbjuder trådlösa internetuppkopplingar.

Slutligen kan jag konstatera att kavajerna fortsätter med sitt intåg i Almedalen. Fjolårets ljusblå linnékavaj har börjat övergå till kostym i mer klassiskt mörkblått. En utveckling som jag tycker förtar lite av den avspända atmosfär som finns i Almedalen.

Anders Lundström, vd på Min Pension

 

 

Det här inlägget postades i Almedalen och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s