Framtidsscenario med Minpension.se i fokus

 

Minpension.se seminarium med Riksrevisionen sem 2a

 

 

 

 

 

 

 

Onsdagskvällens klara solnedgång över Visby hade på torsdagsmorgonen bytts mot kalla vindar och regntunga skyar. Under vårt seminarium i Skandias Trädgård var dock vädrets makter på vår sida och vi slapp undan regn! Redan klockan halv nio släntrade de första deltagarna in på grusplanen framför tältet för att mingla och äta av den utlovade frukosten. En halv timme senare var gårdsplanen fylld av pigga pensionsentusiaster som ville höra mer om Riksrevisionens nya rapport.

Min Pensions vd Anders Lundström inledde seminariet med att konstatera att dagens pensionsinformation fortfarande brister, men att Sverige trots detta anses vara det land i världen som erbjuder den bästa pensionsinformationen. Tätt följt av Danmark och Norge.

Riksrevisor Jan Landahl tog därefter vid och presenterade rapporten ”Att gå i pension – varför så krångligt?”. Syftet med rapporten var att se över valsituationerna vi hamnar i inför pensioneringen. Tidigt i sitt arbete kunde Riksrevisionen konstatera att dagens blivande pensionär i snitt har åtta olika pensionsförsäkringar och därmed tvingas göra uppemot 20 val inför pensioneringen. Såväl antalet försäkringar som val kommer dessutom att öka i takt med att antalet anställningar under ett yrkesliv blir allt fler. Till stor del styrs den blivande pensionären av de förtryckta blanketternas utformning och de förvalda alternativen tenderar att bli de val man slutligen gör. Det gör att många väljer temporära uttag utan eftertanke och förståelse för att pensionen sjunker efter några år. Det har också visat sig att individen har kvar sitt efterlevandeskydd fast anhöriga saknas.

I efterföljande paneldiskussion riktade deltagarna blickarna och förhoppningarna till en utveckling av Minpension.se. Mattias Munter föreslog att efterlevandeskydd i framtiden redovisas på pensionsportalen. Statssekreterare Anna Pettersson Westerberg menade att kvaliteten på uppgifterna som visas på Minpension.se behöver förbättras och att distributionskanalerna behöver bli fler. Samtidigt ser Anna Pettersson Westerberg också att informationen på Minpension.se i framtiden utvecklas, t.ex. med skattesnurror för att hjälpa individen till kloka val.

Anders Lundström avslutade seminariet med ett framtidsscenario; kan framtidens blivande pensionärer göra sina ansökningar direkt på portalen efter att först ha simulerat sina pensionsuttag utifrån frågan ”hur vill du leva livet som pensionär?”. Är du pensionären som trivs bäst i skog och mark? Eller är du kaffe-latte-mormorn som gillar att shoppa loss? Eller kanske vill du resa jorden runt nu när du äntligen har tiden för det? Steg två blir då att simulera och ansöka om det uttagsalternativ som passar bäst för just dig.

Som avslutning på denna summering vill vi tacka alla som deltog seminariet. Tack till dig som kom och var åhörare och stort tack till moderator Mikael Nyman, Pensionsnyheterna samt alla deltagare: Jan Landahl, Riksrevisionen, statssekreterare Anna Pettersson Westerberg, Annika Lundius, Svenskt Näringsliv, Lars-Åke Vikberg, KPA, Ann-Christin Nykvist, SPV, Mattias Munter, Skandia

Riksrevisionens rapport >>

Det här inlägget postades i Almedalen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s