Gör en prognos Ebba, så kanske du blir gladare

Hej Ebba Witt-Brattström!

Lyssnade på dig på TV igår, i något av alla program om valets efterdyningar. Du var arg och lessen för att kvinnor får så eländig pension. Så jag tänkte att jag skulle försöka göra dig lite gladare.

Sant är att skillnaden mellan kvinnor och mäns pensioner är stor. Det skiljer närmare 6.000 kronor i månaden. Massor med pengar. Det är inte så att det finns en lag eller något som säger att kvinnor ska ha lägre pension. Men många har haft lägre lön, jobbat mer deltid, varit mer sjuka och kanske också pluggat längre än sina manliga arbetskamrater utan att studierna gett särskilt mycket högre lön. I slutändan får det effekt på pensionen.

Enligt dig får garantipensionärerna, varav omkring 80 procent är kvinnor, bara lite drygt 7.000 kronor före skatt att leva på.

Men riktigt så illa är det inte. I år räknar Pensionsmyndigheten med att det finns omkring 200.000 personer, alltså ungefär var tionde ålderspensionär, som får en garantipension på mellan 7.030 och 7.881 kronor i månaden ( det lägre beloppet gäller för den som är gift, och därmed antas ha lägre kostnader. Samma för sambor som har, eller har haft, gemensamma barn). En hel del av dem är dessutom lite äldre damer, födda 1937 och tidigare. De kvalar in i det gamla pensionssystemet och får enligt de reglerna lite högre garantipension, 7.191 kr för den som är gift och 8.017 för den som är ogift.

Resten, alltså 660.000 personer eller 65 procent av alla garantipensionärer, får mer i plånboken.

Garantipension är, för den som inte har järnkoll på alla pensionsbegrepp, är ju extra pensionspengar till den som saknar eller har en låg inkomstpension. För den som tjänat in en del pension på egen hand, minskar garantipensionsutbetalningen, men inte lika mycket som den egna inkomstpensionen stiger. Det innebär att man faktiskt kan ha en pension på drygt 11.000 kronor i månanden, och ändå få en del av den som garantipension. Därför blir det ganska många kvinnor som har en högre pension än de 7.000 kronorna som ändå kvalar in i gruppen garantipensionärer.

För kvinnor som har jobbat en del så kan en hel del av dem dessutom ha en tjänstepension som jobbet betalat in. Den läggs ovanpå de andra utbetalningarna. Det kan bli någon tusenlapp till.

Exempel: Ebba jobbar i kultursektorn, fyller snart 65 år och vill börja ta ut sin pension. Hon har jobbat en del deltid men hon kommer ändå att ha en inkomstpension på 9.000 kr i månaden. Till den får hon även en garantipension på 1.000 kronor. Från jobbet får hon också en tjänstepension.

 Inkomstpension 9.000 kr
Garantipension 1.000 kr
Tjänstepension 1.000 kr
Skatt – 2.000 kr
Kvar i plånboken: 9.000 kr

Nu vet jag inte hur din pension ser ut. Men ett tips till dig och dina medsystrar, är att ni går in och tittar här hos oss på Minpension.se och kollar era egna siffror. Vi vet att många kvinnor blir positivt överraskade när de ser alla delar i pensionen.

Kolla din egen pension här: www.minpension.se

Har du bara koll på ditt personnummer och har ett Mobilt Bank-Id så får du svaret på bara några minuter.

Minpension.se är ett samarbete mellan staten och pensionsbranschen och vår uppgift är att ge dig oberoende information om din pension. Nej, vi vill inte sälja något.

Så till nästa goda nyhet. Du kan vara berättigad till ännu mera pengar.

Den som har låg pension och fyllt 65 år kan söka bostadstillägg för att få hjälp med bostadskostnaden. Det spelar ingen roll hur du bor, bara bostaden är i Sverige och du kan styrka kostaderna som du lägger ut. Även om du har en bostadsrätt i Stockholms innerstad så kan du få extra pengar för att täcka bostadskostnaderna. Värdet på den egna bostaden behöver du inte heller ta upp när du ska redovisa dina tillgångar.

Du ska heller inte bry dig om dem som säger att det är lite skamligt att behöva söka stöd för bostadskostnaderna när man blir äldre. Du skulle väl inte låta bli att sjukskriva dig om du var sjuk? Eller avstå från barnbidraget om du hade barn?

Tror du att du har för hög pension för att vara berättigad till pengarna? Det ska du inte vara så säker på.

Låt oss ta exemplet ovan. En pension 11.000 kronor för en ensamstående kvinna men bostadsrätt och med låt oss säga 150.000 kronor på banken. Bostadstillägget ger i det här fallet omkring 2.500 kr i månaden, skattefritt.

Så då tittar vi igen.

Pension efter skatt: 9.000 kr
Bostadstillägg: 2.500 kr
Kvar i plånboken: 11.500 kronor

Inte jättemycket pengar, Ebba, men rätt mycket mer än 7.000 kronor i månaden.

Kolla om du kan få bostadstillägg här >>

Där finns även blanketterna du behöver fylla i så att pengarna kommer.

Vänliga hälsningar,

Kristina Kamp, Pensionsekonom, Min Pension

Det här inlägget postades i Pensionsekonomen bloggar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gör en prognos Ebba, så kanske du blir gladare

  1. erkki skriver:

    I Finland, där Ebba jobbar, höjs den allmänna pensionsåldern till 65 – även om akademikerna ställde sig utanför uppgörelse. Skrev ett personligt bidrag om saken i min lokaltidning Borgåbladet.

    http://bbl.fi/opinion/kolumn/2014-09-26/661406/allt-en-pannbjudning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s