Här har pensionerna sjunkit med tio procent

Kryddor på marknadSedan sommaren 2012, då en euro kostade ungefär 8,20 har eurons värde ökat mot den svenska kronan med 10 procent.

Det betyder att den som har svensk pension och som bor i exempelvis Finland, Frankrike eller Spanien får mindre pengar än för två år sedan. Samma sak gäller för den som bor i Danmark, eftersom den danska kronans värde är kopplat till euron.

I reda pengar betyder det att den som har 10 000 kronor i svensk pension för två år sedan fick ut 1220 euro i dag får ut 1100 euro, en minskning med 120 euro eller ungefär en tusenlapp.

Det är en rätt kännbar försämring. Någon skattelättnad, som svenska pensionärer med låg pension får, gäller ju inte heller för den som valt att bosätta sig utomlands.

Antalet pensionärer som av olika anledning väljer att flytta utomlands ökar. I år är det omkring 140 000 personer. Många utlandspensionärer bor redan utomlands när de ansöker om pension. Den största gruppen utlandspensionärer finns i Finland, Tyskland och i Norge. En stor del av dem har också pension från andra länder, som betalas ut i den valutan. Då påverkar inte det svenska kronfallet lika mycket.

Men den har hela eller merparten av sin pension från Sverige gör nog klokt i att vara medveten om att valutaförändringar kan förändra värdet av pensionen rätt dramatiskt. Utbetalningarna av pensioner sker i svensk valuta. Det gäller både den allmänna pensionen och för tjänstepensionerna.

Så vad ska man göra?
Att vara medveten om att pensionen både kan växa och krympa beroende på valutakurser räcker långt. Då inser du troligen ganska snart att det gäller att ha beredskap både för sämre och bättre tider.

Ett enkelt sätt att klara variationerna är att sätta av en buffert i den lokala valutan redan från början. Eller jobba på att spara ihop ett litet buffertkapital. De pengarna får fungera som en livboj när valutan gungar. Det är från buffertkontot som bo- och matkostnaderna ska tas i första hand. Du bygger helt enkelt upp din egen valutareserv. Nagga överskottet i kanten när kronan är lågt värderad och – vilket är svårare – håll igen på pengarna när kronan ger mer tillbaka igen.

Tänk också på att svenska skattelättnader för pensionärer inte gäller dig som bosatt dig på annan ort.

Bild blogginlägg 13_oktober

Källa: Pensionsmyndigheten 2014

Är du sugen på att flytta utomlands som pensionär? Läs mer i Verktygslådan på Minpension.se >>

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Copyright!
Gillar du det här inlägget? I så fall får du gärna hänvisa till det, men inte kopiera texten och använda som din egen.

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s