Pensionsguiden – jämför enkelt tjänstepensioner

Arbetar du hos en arbetsgivare med kollektivavtal har du automatiskt en tjänstepension. Tjänstepensionen är en viktig del av din totala pension och du har möjlighet att själv bestämma hur och var den ska placeras.  

För att underlätta för dig som har kollektivavtalad tjänstepension att göra välgrundade val lanserade vi på Konsumenternas Försäkringsbyrå nyligen Pensionsguiden.

I Pensionsguiden kan du på ett och samma ställa jämföra de bolag och pensionsprodukter som går att välja inom de fem största kollektivavtalsområdena. Du kan också enkelt göra egna beräkningar av avgifter och vad det kostar att ha ett efterlevandeskydd.

I Pensionsguiden finns också information om exempelvis flytträtt, vilket kapital som kan flyttas och vad kostnaden är för att flytta pensionskapitalet. Det finns även beskrivet hur varje tjänstepensionsavtal är utformat och vilka avsättningar som arbetsgivarna gör inom respektive avtalsområde. Om du som konsument inte gör något aktivt val av förvaltande bolag, visar vi också vilket bolag som då förvaltar dina pengar.

Om du tar dig tid att använda minpension.se där du kan göra en pensionsprognos, och Pensionsguiden hos Konsumenternas Försäkringsbyrå, har du en bra plattform för att fatta beslut kring din tjänstepension.

Har du frågor eller funderingar kring din kollektivavtalade tjänstepension, är du också välkommen att kontakta oss på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Vi erbjuder gratis, objektiv vägledning inom hela det privata försäkringsområdet.

Pensionsguiden hittar du här >> 

Konsumenternas Försäkringsbyrås webbplats >>

Tjänstepensionsavtal som ingår i Pensionsguiden: Avtalspension SAF-LO (privatanställda arbetare), ITP 1/ITP 2 (privatanställda tjänstemän), KAP-KL (kommun- och landstingsanställda), PA 03 (statligt anställda) samt PA-KFS 09 (anställda inom kommunala företag).

Gästbloggare: Marcus Lindenius, Konsumenternas Försäkringsbyrå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s