Min Pension i nordiskt samarbete

_DSC2803I en artikel i Pensionsnyheternas nummer 9/2014 beskriver Min Pensions vd Anders Lundström och pensionsekonom Kristina Kamp det internationella arbete som pågår om pensionsinformation.

I inlägget nedan berättar Kristina Kamp mer om de pågående projekten och belyser frågor som du bör tänka på innan du tackar ja till jobbet utanför Sverige.

Nordiskt samarbete

En allt större del av de nyutexaminerade sjuksköterskorna åker till Norge för att jobba. Många stannar kanske för gott, men andra återvänder till den svenska arbetsmarkanden efter några år.

I gränstrakterna mot Norge finns det många som bor i Sverige och arbetar i Norge.

I södra Sverige är det lika vanligt att söka jobb på den danska arbetsmarknaden. Det finns i dag omkring 16 000 personer som arbetspendlar i Öresundsregionen. Mestadels är det svenskar söker sig till danska arbestgivare.

Pensioner och arbete över landsgränser kan bli knepigt. Det finns inte alltid bra information, varken när man är på väg ut till en ny arbetsplats eller när det är dags att planera sitt utträde från arbetsmarknaden.

På Min Pension finns bara uppgifter om svenska pensioner ännu så länge. Men det finns en del tankar om hur den framtida pensionsinformationen ska se ut.

Öresund Direkt har tagit initiativet att lyfta frågorna och anordnat workshops med syfte att förbättra informationen för arbetspendlarna. Ett 30-tal medverkande banker, försäkringsbolag, Skatteverket, Försäkringskassan, Länsstyrelsen i Skåne, Minpension.se och pensionsinfo.dk har deltagit i de två workshops som hittills har hållits.

– Målet är att stötta och underlätta för rörlighet över landsgränserna. Till att börja med handlar det om att hitta ett sätt att få individen att förstå hur livsvalet påverkar ekonomin, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se.

Redan idag finns bra överblick att få på webplatsen http://www.oresunddirekt.se/.

– Där finns massor med praktisk information för dig som planerar att jobba i Danmark. Det är bra att ha lite koll innan man skriver under ett jobbkontrakt. Fundera också på vad som händer om du blir sjuk, arbetslös eller tar föräldraledigt, säger Kristina Kamp.

För den som vill veta mer om arbete och pension i norden finns mer matnyttig information för dig här:

www.pensionsinfo.dk

www.minpensjon.no

www.norden.org

www.nordsoc.org

http://secure.pensionsmyndigheten.se/SituationArbetaUtomlands2.html

Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning, Pensionsekonomen bloggar, Tips och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s