Möjlighet att göra prognos på Minpension.se även om du påbörjat pensionsuttaget

Nu kan du göra en pensionsprognos även när du börjat ta ut din allmänna pension, alltså den som du får besked om i det orange kuvertet.

Tidigare har det inte gått att få en prognos för den som börjat ta ut sin allmänna pension. Den som gjort det har fått informationen att prognosen inte går att göra eftersom pensionsuttagen har börjat.

Nu blir det enklare för den som fortfarande jobbar men som tar ut delar av sin allmänna pension att göra en pensionsprognos. Anledningen till att man har påbörjat sitt uttag av pensionen kan vara att man har gått ner i arbetstid eller också kanske man vill ha tillgång till pensionärsrabatter. Fram till nu har den som tar ut den allmänna pensionen inte alltid kunnat göra en prognos. Nu blir det möjligt. Det kan vara bra att se konsekvenserna t.ex. för den som i framtiden planerar att förändra sina uttag på något sätt alternativt minska eller öka månadsutbetalningen. Det kan också vara intressant för dem som arbetar att se hur de fortsatta arbetsinkomsterna påverkar pensionen.

Vad händer med tjänstepensionen?
Prognos för tjänstepension beräknas samtidigt som prognosen för allmän pension om du ännu inte börjat ta ut pengarna. Inför prognosberäkningen är det viktigt att du under rubriken ”Arbetar som” väljer det kollektivavtalsområde som gäller för din nuvarande anställning. Möjlighet finns också att välja uttagstidpunkter för varje enskild tjänstepension.

Vad händer om jag har börjat ta ut delar av min tjänstepension?
Då kan du göra beräkningar på den pension som du inte tagit ut, t.ex. tjänstepensioner som du har från andra arbetsgivare och privat pensionssparande. Däremot kan du inte göra en prognos på den tjänstepension du börjat ta ut. Vill du veta mer om den, kanske hur lång utbetalningstiden är, kan du titta under fliken Tjänstepension på Minpension.se eller ta kontakt med det bolag som betalar ut pensionen.

Men om jag tar ut all min tjänstepension då? Kan jag inte göra en prognos då?
Idag går det inte att göra prognoser på de tjänstepensioner eller privata pensioner som du börjat ta ut. Den uppgift som kan finnas kvar under fliken ”Tjänstepension” kan tala om hur mycket kapital som finns kvar och hur länge pensionen kommer att betalas ut. Vill du ha ytterligare uppgifter får du ta kontakt direkt med den som betalar ut pensionspengarna.

Fakta om pensionärsrabatter
Många pensionärsrabatter ges till den som fyllt 65 år. Då räcker det med att visa legitimation som bekräftar din ålder.

Ibland ges även pensionärrabatt till yngre, om de kan intyga att de är pensionärer.

Pensionen i det orange kuvertet går att ta ut från 61 års ålder. Det minsta beloppet att ta ut är 25 procent av premiepensionen. Du ansöker om att ta ut pensionen på Pensionsmyndighetens hemsida. När du fått din pension kan du ladda ner pensionärsintyget här:

https://secure.pensionsmyndigheten.se/PensionarsIntyg.html

Hur gör jag för att se min prognos om jag redan börjat ta ut min pension?

Hur ska jag göra för att se min prognos?
Logga in på Minpension.se och klicka dig vidare till prognossidan.

På prognossidan, under ”Hur planerar du att ta ut din pension”, väljer du

uttagsperioder för olika pensioner. Då visas den vy du ser nedan:

påbörjat uttag prognos

Exempel: I exemplet ovan pågår utbetalning av både inkomst- och premiepension med 50 procent.

Från och med 66 år ändras uttagen till 75 procent och från 68 år ändras uttagen till 100 lprocent. Månadslönen 30 000 kr förutsätts gälla under hela perioden fram till det sista pensionsuttaget.

Aktuellt uttag
Här visas den uttagsprocent som gäller just nu för inkomst- och/eller premiepension. Rubriken visas inte om utbetalning av allmän pension inte påbörjats.

Uttagstillfälle 2
Här kan du ange den ålder (år och månad) från vilken du vill ändra ditt uttag. Om du redan har gjort ett helt uttag (100 %) kan du ange en ny tidpunkt med 100 procent vilket innebär att du får en prognos som visar vad fortsatt arbete medför den totala allmänna pensionen. Det går även att sänka uttagen till 0 procent vilket i prognosen innebär att utbetalning av allmän pension upphör. Uttagsprocenten för inkomst- och premiepension behöver inte vara lika stora.

Uttagstillfälle 3
Om Uttagstillfälle 2 inte innehåller 100 procent både för inkomst- och premiepension kan du ange en ny tidpunkt från vilken 100 procent uttag ska göras. Uttagstillfälle 3 måste alltid vara 3 procent.

Månadslön/Pensionsunderlag
Här är det viktigt att du anger den månadslön du kommer att ha fram till pensionstidpunkten. Jobbar du deltid är det deltidslönen som ska anges. Har du redan slutat jobba ska du ange lönen 0 kronor. Vid prognosberäkningen förutsätts att denna lön kommer att gälla fram till pensionstidpunkten.

Beräkna prognos
Därefter kan prognos för allmän pension beräknas enligt de önskemål om uttagsnivåer och uttagstidpunkter du angivit. I resultatet ingår första perioden, där visas de belopp som för närvarande utbetalas (avrundande till närmaste 100-tal kronor).

 

Det här inlägget postades i kundtjänst, På gång på minpension och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s