De tio första åren med Minpension.se

Anders LundströmDen 3 december är det tio år sedan pensionsportalen Minpension.se lanserades. Då, i början av portalens historia, var det nog många av de som registrerade sig som blev besvikna över den knappa information som portalen förmådde leverera. Förväntningarna som hade byggts upp inför lanseringen var skyhöga. Men i verkligheten levererade enbart sju anslutna aktörer information om allmän pension och kollektivavtalad tjänstepension. Tack vare ett gott samarbete mellan staten och pensionsbolagen har därefter hållbara infrastrukturella lösningar utvecklats och gjort Minpension.se till en av världens bästa sajter för presentation av pensioner på individnivå. Idag kan nio av tio pensionssparare se information om hela sin pension på Minpension.se.

Anders Lundström har varit portalens vd under alla de tio åren. Här nedan kan du ta del av hans tankar om arbetet med Minpension.se.

Vad har varit det bästa med att ha varit vd för Minpension.se under de här åren?
– Det har varit väldigt utvecklande att få jobba i en nätverksorganisation som befinner sig i gränssnittet mellan statligt och privat. För mig personligen har det såklart också varit stimulerande att få jobba med den bästa kompetensen i branschen.

Vad har varit mindre bra under åren?
– Det är frustrerande att all utveckling tar tid. Vi har ägnat tio år till att hämta in och tolka information. Det är först nu vi ser en skiftning i beteendet och kan anta utmaningen att förenkla informationen för individen.

Berätta om dagen när Minpension.se lanserades, det vill säga den 3 december 2004
– Ja, det var en tuff dag! Efter presskonferensen med bland andra SVT, blev vi tvungna att stänga sajten på grund av att personnummer visades upp felaktigt. Felsökningen pågick i cirka två timmar innan vi kunde öppna Minpension.se igen. De efterföljande dagarna kantades av oerhört mycket trafik och frågor från både användare och bolag.

När var ”all time high” av nya registeringar under ett dygn?
– Vi brukar skämtsamt säga att det inträffade i Min Pensions förhistoriska tid, alltså all tid som är före 2014. Skämt åsido, under det andra dygnet fick portalen 5 280 nya registrerade användare, ett rekord som vi hittills inte har kunnat slå.

Hur har du gjort för att få ihop alla olika intressen i Minpension.se (staten och pensionsbolagen)?
– Det kanske jag egentligen borde behålla som en yrkeshemlighet, men för en tid sedan träffade jag Konsumenternas Försäkringsbyrås före detta vd, Gunnar Olsson. Vi kom att diskutera just detta, som vi ser som en av framgångsfaktorerna såväl för Minpension.se som för Konsumenternas Försäkringsbyrå. Tillsammans listade vi tre nyckelfaktorer till framgången:
1) var som en gås, inget illa som sägs är menat mot dig som person
2) var lomhörd
3) agera trögfattat och ställ dumma frågor.

Trodde du för tio år sedan att Minpension.se idag skulle ha 2,2 miljoner registrerade användare och att alla bolag skulle vara med?
– Nej! Jag blev nästan idiotförklarad när jag år 2005 satte upp som mål att nå en miljon användare. Nu är målet uppnått – och det med råge.

Vad är distribuerad webb och hur utvecklas det i framtiden?
– Distribuerad webb innebär att Minpension.se idag finns tillgänglig för individen på våra samarbetspartners hemsidor. Idag når mer än hälften av våra användare sin pensionsinformation via våra samarbetspartners. I framiden tror jag att vi måste bli ännu enklare och mer tillgängliga. Vi har gjort avsteg i att alla behöver besöka vår sajt för att se hela sin pension. Det har varit ett lyckat koncept som vi nu vill lyfta till nästa nivå. I framtiden kanske vi kan erbjuda pensionsinformation via exempelvis arbetsgivarnas intranät.

Är du nöjd med portalen, blev det som du tänkte dig?
– Både ja och nej. Samarbetet har blivit starkare än jag hade vågat hoppas på. Samtidigt har den tekniska utvecklingen och anslutningarna tagit längre tid än jag trodde.

Vad önskar du dig mest av framtiden för Minpension.se?
– Att vi löser gåtan som leder till att attrahera nya målgrupper. Jag vill att fler individer ska uppleva att informationen på Minpension.se är så bra att de vill veta ännu mer om sin pension.

Det här inlägget postades i Intervjuer, På gång på minpension och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till De tio första åren med Minpension.se

  1. Björn Nilsson skriver:

    Det har varit både lärorikt och intressant att arbeta med dig under dessa 10 år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s