En pensionsekonoms nyårsönskan

FyrverkeriNyår brukar vara ett tillfälle att titta i backspegeln och summera. Göra listor över det år som vi just lagt bakom oss. Som sparandet till exempel. I fondvärlden listas årets vinnare och förlorare just nu.

Ur ett pensionsspararperspektiv spelar de listorna ingen större roll. Vi pratar ju om betydligt längre spartider än så.

Så jag försöker istället att hitta vettig information om mitt sparande på lägre sikt.

Billigt är förstås bra, men är det alltid bäst?

Hur ser min värdeutveckling ut över tid i den allmänna pensionen och i tjänstepensionen? Är det någon skillnad dem emellan?

Hur ligger jag egentligen till jämfört med andra?

Det borde väl inte vara så svårt att ta reda på, tänkte jag tills jag försökte.

Jag börjar med att se hur värdeutvecklingen varit på sikt. Vad har gått bra, vad har gått dåligt?

År 2015 är det 15 år sedan vi fick möjlighet att välja fonder till premiepensionen första gången. Ungefär samtidigt blev det möjligt att välja fonder i många tjänstepensionsavtal. Det borde alltså vara lätt att hitta bra jämförande statistik för att se om teorin håller att fonder över tid kommer att ha ungefär samma avkastning och att det därför är priset som avgör hur bra jag får det som pensionär.

Jag börjar hos Pensionsmyndigheten. Här finns gott om siffror att välja bland, men sorteringsfunktionerna haltar. Finns en femårig tidsserie med genomsnittlig värdeförändring per år, men den säger ärligt talat inte mycket. Även fem år är rätt futtigt i dessa sammanhang.

Värdeutveckling
Uppgifter om värdeutveckling hos Pensionsmyndigheten

Den tioåriga tidsserien finns instoppad för den som orkar klicka på respektive fond. Och här finns även den spännande uppgiften om skillnaden i värdeförändring före och efter avgiftsrabatter. Varför gömma undan det intressanta materialet på det sättet?

Fondutveckling
Längre värdeutveckling göms i fondfaktabladen

Jag går vidare till de bolag som förvaltar tjänstepensionspengarna. Fondernas utveckling finns för det mesta bara ur ett femårsperspektiv även här. Här läggs hela förändringen samman, och delas inte upp per år, vilket gör att jämförelsen med premiepensionens utveckling blir svår. Här framgår inte heller om värdeutvecklingen som redovisas är före eller efter avgiftsrabatt.

Raiting
Här redovisas fem års värdeökning i en klump

Utvecklingen för det traditionella pensionssparandet är lika svårt att hitta och att jämföra med andra bolags liknande produkter. Avgiftsjämförelser är närmast omöjliga.

Om jag bara vill se värdeutvecklingen för mitt eget sparande är det lite bättre. I den allmänna pensionen får jag veta hur premiepensionen utvecklats över tid. Att få liknande uppgifter om inkomstpensionen hade höjt betyget.

För tjänstepensionerna och den privata delen är det blandad kompott. Har man tur så är uppgifterna lättbegripliga hos de bolag du valt. Men informationsstandarden spretar och framför allt så finns det inget gemensamt tänk kring vad som ska redovisas och hur.

Frågorna ovan gick alltså inte att besvara fullt ut. Synd kan jag tycka, för en väg att öka intresset för pensioner kan nog vara att ge information som är relevant och lätt att förstå.

Möjligen finns informationen någonstans där jag inte har tittat. Har jag missat den som känner sig ansvarig får hen förstås gärna höra av sig och visa det goda exemplet.

Till dess har jag en nyårsönskan, som brukligt är den här tiden på året. Vid nästa årsskifte vill jag gärna skriva att den här gången var det lätt att hitta svaren på mina frågor.

Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s