Januari – bra tid att provpensionera sig

MP900227539Januari brukar inte vara någon höjdarmånad ekonomiskt. Det här året är nog inget undantag. Helgdagarna har varit många och det har funnits gott om tid att resa, äta gott, reashoppa och göra annat som kostar pengar. Det är långt till januarilönen kommer.

Tycker du det är trist att bara spara? Passa på att tänka lite längre när du ändå håller på.För de allra flesta av oss betyder växlingen från arbetslivet till pension att det blir mindre pengar i plånboken. Det är en omställning som är ovan för många. De flesta som jobbar är vana vid att lönen kanske inte stiger så mycket, men den sjunker inte heller.

Hur mycket ekonomin förändras går inte att säga generellt. Det finns några som faktiskt får mer i plånboken när de börjar ta ut sin pension. I andra ändan finns de som får en pension motsvarande kanske 30 procent av den lön de haft tidigare.

Att göra en prognos för hela sin pension är ett sätt att förbereda sig. Men hur bra prognosen än är så är det bara siffror som kan vara svåra att relatera till.

Ett mer handfast sätt att förbereda sig är att testa att leva på den förväntade pensionen. Att provpensionera sig helt enkelt. Klarar du av att leva på kanske 60 procent av din lön?För den som ändå måste dra åt svångremmen i januari kan provpensioneringen fungera som en extra motivation.

Den som fortsätter att leva på den framtida pensionsinkomsten kan dessutom lägga undan lite pengar för att jämna ut skillnaden mellan lönen och den framtida inkomsten som pensionär.

Gör så här:

  1. Logga in på din egen pensionsprognos.
  2. Bestäm på ett ungefär när du tänker gå i pension.
  3. Se hur mycket pengar du kan förvänta dig varje månad enligt prognosen.
  4. Kolla här vad du kan räkna med att få ut efter skatt. http://www.skatteverket.se/webdav/files/servicetjanster/skatteutrakning2014/prelskut14ink1.html
  5. Försök sedan att klara dig på din framtida pension under en månad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s