Gör prognos även om du börjat ta ut pension

I dagarna får 2,1 miljoner pensionärer i Sverige sitt pensionsbesked från Pensionsmyndigheten. En nyhet för i år är du som har påbörjat ditt pensionsuttag kan se och göra prognoser för den allmänna pensionen på Minpension.se.

Från i höstas kan du som fortfarande jobbar och samtidigt tar ut delar av din allmänna pension fortsätta att göra pensionsprognoser på Minpension.se. Läs om hur det fungerar i tidigare blogginlägg >>

Så här gör du för att se din prognos om du redan börjat ta ut din pension

Logga in på Minpension.se och klicka dig vidare till prognossidan.

På prognossidan, under ”Hur planerar du att ta ut din pension”, väljer du ”uttagsperioder för olika pensioner”. Då visas den vy du ser nedan:

påbörjat uttag prognos

Exempel: I exemplet ovan pågår utbetalning av både inkomst- och premiepension med 50 procent.

Från och med 66 år ändras uttagen till 75 procent och från 68 år ändras uttagen till 100 lprocent. Månadslönen 30 000 kr förutsätts gälla under hela perioden fram till det sista pensionsuttaget.

Aktuellt uttag Här visas den uttagsprocent som gäller just nu för inkomst- och/eller premiepension. Rubriken visas inte om utbetalning av allmän pension inte påbörjats.

Uttagstillfälle 2 Här kan du ange den ålder (år och månad) från vilken du vill ändra ditt uttag. Om du redan har gjort ett helt uttag (100 %) kan du ange en ny tidpunkt med 100 procent vilket innebär att du får en prognos som visar vad fortsatt arbete medför den totala allmänna pensionen. Det går även att sänka uttagen till 0 procent vilket i prognosen innebär att utbetalning av allmän pension upphör. Uttagsprocenten för inkomst- och premiepension behöver inte vara lika stora.

Uttagstillfälle 3 Om Uttagstillfälle 2 inte innehåller 100 procent både för inkomst- och premiepension kan du ange en ny tidpunkt från vilken 100 procent uttag ska göras. Uttagstillfälle 3 måste alltid vara 3 procent.

Månadslön/Pensionsunderlag Här är det viktigt att du anger den månadslön du kommer att ha fram till pensionstidpunkten. Jobbar du deltid är det deltidslönen som ska anges. Har du redan slutat jobba ska du ange lönen 0 kronor. Vid prognosberäkningen förutsätts att denna lön kommer att gälla fram till pensionstidpunkten.

Beräkna prognos Därefter kan prognos för allmän pension beräknas enligt de önskemål om uttagsnivåer och uttagstidpunkter du angivit. I resultatet ingår första perioden, där visas de belopp som för närvarande utbetalas (avrundande till närmaste 100-tal kronor).

Det här inlägget postades i Almedalen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s