Pensionen och döden

Fotograf: Per Groth
Fotograf: Per Groth

Jag fick ett telefonsamtal häromdagen från en ung kvinna som undrade vad som händer med pensionen när hon dör.

Här gäller det att hålla koll på vilken pension du har och vad du har skrivit under för papper – någon gång för länge sedan. Att värna om efterlevande brukar dessutom innebära att du får en något sämre pension själv.

Allmän pension (orange kuvertet)

Dina anhöriga kan inte ärva den del i den allmänna pensionen som är inkomstpension, eller tilläggspension som den också kallas när du är lite äldre. När du dör fördelas den pension du tjänat in och som ännu inte betalats ut till andra som är födda samma år som du. Det kallas för arvsvinster.

Fördelen för dig är att om du överlever de flesta av dina generationskamrater så kan du ändå räkna med att få pensionsutbetalningar så länge du lever.

Premiepensionen kan du, i samband med att du går i pension, teckna ett efterlevandeskydd för. Läs mer om efterlevandeskydd för premiepensionen här >>

Tjänstepension/avtalspension ( pension från jobbet)

För pension som betalas in från jobbet så går det vanligtvis att välja ett återbetalningsskydd eller familjeskydd.

Återbetalningsskydd innebär att dina anhöriga får ärva de pengar som du tjänat in till din pension via tjänstepensionen.

Familjeskydd innebär att du har tecknat en försäkring som ger en viss summa pengar om du avlider under den tid det fortfarande betalas in till din tjänstepension.

Varför har inte alla automatiskt återbetalningsskydd och/eller efterlevandeskydd för sin pension?

Alla har inte någon anhörig som kan ärva pensionen. Att ha återbetalningsskydd och/eller familjeskydd innebär också att din egen pension blir längre än utan skydden. Du kan välja bort de olika typerna av efterlevandeskydd när du vill, t ex om du har barn som hunnit bli vuxna och klarar sig själva. Att välja till efterlevandeskydd om du inte haft dem kan däremot kräva en hälsoprövning.

Läs mer om olika typer av efterlevandeskydd här  >>  

Skärmdump från minPension som visar boxarna i fliken "Intjänad pension"

Hur vet jag om jag har återbetalningsskydd eller familjeskydd?

När det gäller återbetalningsskydd är det enklast är att titta i de brev som du får varje år om dina pensioner. Där står det vilka val du har gjort. Det brukar också framgå när du loggar in på hemsidan till de bolag där dina pensionspengar finns. Namnen på de bolag som tar hand om din tjänstepension hittar du i prognosen om du klickar på fliken Tjänstepension överst på sidan.

Familjeskyddet finns det uppgifter om hos valcentralen. Vilken som gäller för dig kan du fråga om på din arbetsplats. Här är några av de vanligaste.

Collectum >>

Alecta >>

SPV >>

Valcentralen >>

Fora >>

Privat sparande

För ett vanligt privat pensionssparande gäller ungefär samma villkor som för tjänstepensionen. Om du inte har ett återbetalningsskydd så går sparpengarna till kollektivet. Du får också del av andras pengar. Vill du undvika det ska du antingen har ett återbetalningsskydd eller istället ha sparpengarna i IPS, (individuellt pensionssparande), ISK, Investeringssparkonto, eller i en Kapitalförsäkring. Läs mer om olika sätt att spara här >>  

Hur kollar du? Ha koll på de årsbesked som kommer hem till dig. Eller titta under fliken Privat Pensionssparande i prognosen och hör av dig till de bolag som finns uppräknade där.

Läs mer om olika sätt att spara här >>

Finns det inte något som heter änkepension?

Nej, egentligen inte. Förr, när många kvinnor bara arbetade i hemmet så fick de en extra pension när deras män dog. Numera har inte änkepensionen samma betydelse. Har du änkepension så upphör den när du fyller 65 år eller om du börjar ta ut din allmänna pension tidigare.

Läs mer om änkepension här >>

Änkepensionen är ersatt med Omställningspension. Även här finns en 65-årsregel, läs mer om omställningspension här >>

 

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension

3 reaktioner till “Pensionen och döden

  1. Hej!
    Får man ta del av andras pengar om man själv har återbetalningsskydd? Jag har själv både och i min tjänstepension.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s