Hänger hälsan med när arbetslivet blir längre?

allmän pension 2Ska vi få mer pengar till ett allt längre pensionärsliv så behöver vi jobba mer. Men frågan är, hur vi mår av det? Och hur är det egentligen, vore det inte bra om de äldre gick hem så att de unga får jobben istället?

Studieförbundet Näringsliv och Samhälles hade idag seminarium på temat ” Hur får vi ett längre arbetsliv”.

Anders Forslund, professor på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), tog hål på myten om äldre som tar ungas jobb på en gång. Att pensionera bort de äldre än inget bra sätt att ge unga fler jobb. Mängden jobb i en ekonomi förändras av hur många som vill arbeta. Får vi både fler unga i arbete och fler som stannar kvar i hög ålder är det bra för våra pensioner.

Om fler går i pension så skulle det tvärtom innebära färre jobb och inte att fler unga får jobb.

– Det är inte ett problem att vara ung på svensk arbetsmarknad. Det är ett problem att ha kommit ur skolsystemet utan fullständiga betyg, tycker Anders Forslund.

Men fler unga utan jobb kan få konsekvenser i form av lägre pensioner för dem när det är dags. Det krävs många år i arbetslivet för att tjäna in till en bra pension. För att kompensera kan det bli frågan om att jobba väldigt länge.

Hur går det då med hälsan?

Daniel Hallberg, från Inspektionen för socialförsäkringen berättade om nya studier på flera håll i Europa som försöker utvärdera vilka effekter på hälsan som pensionen har. Det allmänna resultatet är en positiv effekt av tidig pensionering, åtminstone av självskattad hälsa.

I Sverige har många yrkesofficerare, alla män, fått gå i pension tidigt vid 55 istället för 60. Att väldigt många tackade ja till erbjudandet kanske säger en del. Att ekonomin inte blir så mycket sämre av erbjudandet kan också spela roll.

Resultatet blev färre dagar på sjukhus jämfört med liknade grupper i åldern 56-70 år.

Dödligheten minskade också.

Faktorer som gör att tidig pension är bra för hälsan är:

  • Minskad risk i akut hjärtinfarkt. Kanske för att stressen minskar.
  • Större positiv hälsoeffekt för dem som hade låg inkomstnivå och låg utbildning, men även en positiv effekt för dem som hade hög utbildning och hög lön.

Inte så uppmuntrande om vi nu behöver jobba längre.

Irene Wennemo, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet ser både för-och nackdelar med att vara kvar i arbetslivet. Hon vill se en mer flytande gräns mellan arbete och pension.

Vi fastnar lite väl mycket i att det bara är att skjuta upp pensioneringen från sin gamla arbetsplats som gör att vi jobbar längre. Det kan ju finnas andra sätt att arbeta, kanske i kombination med att ta ut pension. Att man har pensionen som ekonomisk trygghet kanske gör att man vågar göra hobbyn till något mer och något man kan tjäna pengar på.

Hon efterlyser fler studier kring hur man kan jobba på olika sätt upp i åren. Hon vill se att även LO-grupperna gör något annorlunda när de blir äldre. Det kommer ju att bli allt viktigare framöver. Vi behöver skjuta pensioneringen uppåt, men man kan kombinera pension och arbete mer än idag.

De yngre oroar mer. Etableringen in i arbetslivet är ett av våra stora problem. Det är en så utdragen process. Här behöver vi göra saker. Hon funderar också på om högskolorna skulle ha fler kortare utbildningar för dem som vill ändra inriktning mitt i livet.

Hur man sedan ska hantera andra ersättningar, som a-kassa och sjukersättning, när arbetslivet förlängs, har hon inga konkreta svar på idag.

Det är inte långsiktigt hållbart att ha det som i dag – men det är något som kostar. Kanske ska man fundera på hur ersättningen ska se ut för dem som är över 65 år och har möjlighet att ta ut sin pension.

Kristina Kamp, pensionsekonom på minPension

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s