Planera sommarjobbet

Ungdomar på bryggaÄr du ung och ska ut för att söka sommarjobb? Om du pensionsplanerar kan du tjäna tusenklappar på ditt sommarjobb. ”Se till att tjäna mer än 19 000 på ett år och kolla om du får extra pension via jobbet” säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se

Var inte rädd för att betala skatt på sommarjobbet. Det är skatten som gör att du får mer pengar till din framtida pension. Har du ett extrajobb eller sommarjobb så kan du räkna med att det sätts av mer pengar till pensionen än du betalar i skatt. Både du själv och arbetsgivaren betalar in pensionsavgifter till din framtida allmänna pension via skatten. Men grundavdrag och jobbskatteavdrag gör att den som har relativt låga årsinkomster tjänar på affären.

– Det handlar om ganska stora summor. Det finns fördelar med att komma upp i en så pass bra årsinkomst på sommar- eller extrajobbet så att det är beskattningsbart, , säger Kristina Kamp.

En annan sak som extra- och sommarjobbare bör tänka på är att de flesta arbetsplatser betalar in en extra tjänstepension. Den kallas tjänstepension, eller avtalspension. Ofta motsvarar den 4,5 procent av lönen.

– Alla arbetsplatser har inte tjänstepension, så det kan vara värt att fråga.

Sedan finns det olika lägsta åldrar när man får tjänstepension också. I de kommunala avtalen är det sedan förra året ingen lägsta ålder. Det betyder att även du som är ung och har fått ett sommarjobb via kommunen får tjänstepension. Nackdelen med pensionspengarna är att de inte går att använda direkt. De ska ju vara en del av din framtida pension om kanske 40-50 år. Fördelen är att om du börjar jobba tidigt så hinner de troligen växa till sig.

– Du får en liten pensionsavsättning när du pluggar på högskolan också, om du tar ut studiebidraget. Men för ett års högskolestudier handlar det om kanske 7 000 kronor. Så det kan vara bra att jobba lite extra, säger Kristina Kamp.

Tips till blivande sommarjobbare

  1. Försök att tjäna mer än 18 900 kronor på ett år. Då får du deklarera och det ger pengar till din framtida pension.
  2. Kolla att du får tjänstepension där du jobbar. Om du inte får det så kan du försöka få motsvarande mer i lön istället.
  3. Du får inte pengarna på en gång – men de kan vara värda rätt mycket den dag du går i pension.

Betala skatt och få mer än skatten i pension

(skattesats 32 kr) 2015-02-26_sommarjobb

Så här mycket extra betalas in om du har tjänstepension

2015-02-26_sommarjobb_1

Åldersgränser för tjänstepension i olika avtal

Åldersgränser i kollektivavtalen.fotoram 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s