Se amorteringen som en del av din framtida pension

Ett träd symboliserar tillväxt

Foto: Per Groth

Nu kommer hårdare krav på amortering. Samtidigt håller avdragsrätten för privat pensionssparande på att försvinna. För den framtida pensionen spelar båda förändringarna roll. Så här kan du använda amorteringen till din framtida pension.

Amortering har sina poänger för den som vill ha ett drägligt ekonomiskt liv som pensionär. Räntekostnaderna minskar om lånet inte är så stort. Det är bra om ekonomin krymper, vilket den ju ofta gör när du blir äldre. En kraftig räntehöjning får också mindre betydelse om lånet är på en halv miljon istället för en hel.

Lånet i sig minskar också, vilket gör att det kan bli mer pengar över den dag man kanske säljer sin bostad.

Vill man dessutom pensionsplanera för sin partner är amortering inte heller så dumt. I många familjer brukar ägandet av bostaden vara delat. Man äger hälften var. Med en amortering kan den som tjänar mest i fortsättningen lägga lite mer på amorteringsbiten. Ett enkelt sätt att visa sin uppskattning och ett lika enkelt sätt att pensionsplanera inför framtiden. Spricker äktenskapet så delas den eventuella vinsten på bostaden lika, oavsett om man är gift eller sambo. Vi behöver inga diskussioner om delad tjänstepension eller andra juridiska funderingar kring hur kvinnor som tagit en stor del av marktjänsten och sedan skilt sig ska få en vettig pension.

Det blir dessutom en tydlig kärleksgåva som det är lätt att förstå värdet av här och nu. Även om äktenskapet håller så ökar amorteringarna möjligheten att kunna bo kvar i bostaden när maken eller makan faller ifrån för den som inte har så stor pension.

Som en del i pensionsplaneringen passar amortering bra. Men glöm inte att tjänstepension, lön och många år på jobbet förmodligen spelar ännu större roll.

Så kan du spara >>

Text: Kristina Kamp, pensionsekonom Minpension.se

Faktaruta om amorteringskrav

Det här inlägget postades i Pensionsekonomen bloggar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s